TULEVIKUSÕIDUK?: Praegu pole veel kuulda olnud, et elektriline õhusõiduk inimest kannaks (pildil olevat katsetati poole aasta eest Berliinis postipakkide transportimiseks). Aga juba kümnekonna aasta pärast võivad sellised olla meie igapäevased transpordivahendid, ennustavad teadlased. Foto: AFP / Scanpix
Ilm
6. juuli 2014, 15:00

Maailm aastal 2025: isiklikud elektrilennukid ja unustatud näljahädad (45)

Täiskasvanuikka jõudmist ei tähista veidi rohkem kui kümne aasta pärast enam autojuhiload, vaid hoopis piloodipaberid – isiklike lennukitega liiklemine on siis juba täiesti tavaline, usuvad teadlased värske raporti põhjal. Samuti on võimalikuks saamas teleporteerumine.

Sellise pildi meie tulevikust maalib meedia- ja kommunikatsioonifirma Thomson Reutersi raport "Maailm aastal 2025: innovatsiooniennustus". Selles on esindatud kümme peamist arengut, mis on maailma tehnoloogiavaldkonnas 2025. aastaks aset leidnud.

Teadlased võtsid vaatluse alla ülemaailmse patentimisandmestiku ja uurisid, millised on kümme kõige populaarsemat patentimisvaldkonda – see annabki pildi, missugustes valdkondades teadlased kõige enam leiutisi välja töötavad ja patendivad ning missugune areng maailma ees ootab. Peamised leiutised puudutavad infoedastamise ja teadustööga seotud valdkondi – just sealt on oodata järgneva aastakümne suurimaid läbimurdeid.

Eesmärk on tekitada arutelu

"Meil pole küll klaaskuuli, mille abil tulevikku ennustada, aga see polegi vajalik: meil on ligipääs teadustöödele ja patendiametite andmetele," ütleb Thomson Reutersi teadusharu direktor Basi Moftah. "Analüüsides pooleliolevaid uurimistöid, võetud patente ja arengute kiirust, saime üsna täpse ülevaate lähikümnendi peamistest suurtest läbimurretest."

Kõige raskem oli Moftahi sõnul kümne ennustuse väljavalimine. "Teaduses ja tehnoloogias investeeritakse praegu väga paljudesse eriilmelistesse valdkondadesse, nii et lõpliku valiku tegemine oli üsna keeruline," tõdeb president.

Moftah peab kõige huvitavamaks ja paljulubavamaks arenguks DNA kaardistamist. Samas on tema sõnul selge, et väga palju aega ja energiat suunatakse teleporteerumise võimalikukssaamisele – sel teemal tehakse praegu tohutul hulgal teadustöid.

Digitaliseerumine saab olema täielik. "Kõik, alates meie väikestest kodumasinatest ja lõpetades tervete mandritega, digitaliseerub ja on omavahel mingil moel ühendatud," ütlevad raporti koostajad.

Kui paljud neist ennustustest täituvad, selgub mõistagi alles 2025. aastal, kuid julged prognoosid on igal juhul intrigeerivad. "Meie eesmärk on tekitada ühiskonnas arutelu teemal, kuhu on maailm suundumas. Me ei teoretiseeri, vaid tugineme teaduslikele andmetele ja näitame, mis tegelikult teadusvallas käimas on, sest tahame, et inimesed mõtleksid meie planeedi tulevikule," selgitab Moftah raporti koostamise põhjuseid.

Milline on maailm aastaks 2025?

1. Dementsus väheneb

Raporti alusel jõuab siis 80. eluaastatesse sõjajärgne, niinimetatud beebibuumi põlvkond ehk väga suur osa rahvastikust. Üha enam raha suunatakse dementsuse ennetamisesse.

2. Päikeseenergia võidukäik

Päikeseenergia kogumis-, säilitamis- ja kasutamismeetodid on selleks ajaks nii hästi arenenud ja tõhusad, et sellest saab peamine energiaallikas meie planeedil. Thomson Reutersi hinnangul saab sellest lõpuks au ja südametunnistuse küsimus, sest inimesed jõuavad arusaamisele, et päikeseenergia on mitu korda keskkonnasõbralikum kui muud energialiigid ja lülituvad järk-järgult sellele üle.

3. Diabeeti on võimalik ennetada

Inimese geenimaterjaliga manipuleerimine saab reaalsuseks, tänu millele on võimalik ennetada mitmeid pärilikke haigusi, sealhulgas esimese tüübi suhkruhaigust.

4. Näljahädad lõpevad

Tänu tehnika arengule ja geneetiliselt muundatud toidule on näljahädad ja kättesaamatult kallis toidukaup kümne aasta pärast juba minevikuks saanud.

5. Elektripõhine õhutransport

Nii nagu praegu elektriautod on kümne aasta pärast uus kuum sõna elektrilennuk. Sama iseenesestmõistetavalt nagu teismelised praegu autojuhilube teevad, muretsevad nad kümne aasta pärast endale lennumasina juhtimise õiguse, et elektrilennukitel lühikesi vahemaid läbida. Sellised kerged sõidukid ei vaja õhkutõusuks ja maandumiseks suuri lennuvälju, seega pääseb nendega sisuliselt kõikjale.

6. Trükikodade surm

Kümne aasta pärast on kõik digitaliseerunud, alates igapäevasest majapidamisest ning lõpetades ajalehtede, ajakirjade ja raamatutega.

7. Pakendid on biolagunevad

Naftapõhised loodust saastavad pakendid saavad minevikuks. 2025. aastal pakendatakse kõik alates toidust ja lõpetades puhastusvahenditega sajaprotsendiliselt biolagunevatesse pakenditesse.

8. Vähiravimite kõrvaltoimed on minimaalsed

Ravimitööstus jõuab sinnamaale, et iga vähihaige ravi muutub veel täpsemaks ja konkreetset inimest arvestavamaks. Ravimite toksilised kõrvaltoimed viiakse miinimumini.

9. DNA kaardistamine sünnihetkel

saab normiks

Et takistada ja ennetada haiguste levikut, kaardistatakse 2025. aastal kõigi vastsündinute DNA, lisaks muutuvad kohustuslikuks iga-aastased terviseuuringud.

10. Teleporteerumine on igapäevaseks saamas

Kuigi inimesed 2025. aastaks veel teleporteeruda ei oska, oleme kümne aasta pärast sellele üsna lähedale jõudnud.