Foto: STANISLAV MOSHKOV
Ilm
22. juuli 2014, 14:31

ILMAPROGNOOS: Suvesooja jätkudes on Eesti vetesse oodata sinivetikaid (5)

Viimaste nädalate ilm on olnud ideaalne pikkadeks rannapäevadeks või niisama vabas õhus aja veetmiseks. Mõnusat värskendust on pakkunud Läänemere rannik ja sisemaa mageveekogud. 

Kuuma eest vette sukeldumise luksus võib aga lähinädalatel kaduda. Tartu Ülikooli ökoloogia- ja maateaduste instituudi vanemteaduri Kalle Olli sõnul on praegune ilm väga soodne iga-aastase nuhtluse – sinivetikate – tekkeks. 

Riikliku ilmateenistuse prognoosi kohaselt jätkub ligi 30-kraadine kuumus vähemalt järgmise nädala keskpaigani. "Nädal sellist ilma ja siis nad peaksid tulema küll," ennustas Olli sinivetikate kohta. 

Tema sõnul tekivad sinivetikad vaikse ja päikesepaistelise ilmaga. Lisaks on vetikate kasvamiseks oluline soe vesi. "Päikest ja sooja on, tuult ka natukene. Kui tuul ära läheb, kerkivad pinnale," lisas ta. 

Kuigi praegu Eesti vetes sinivetikaid ei ole ja võib veel ohutult ujumas käia, hoiatab Olli, et kui rannavees juba sinivetikaid näha on, tasuks ujumist vältida. "Kui seda siiski teha, on mõistlik veest välja tulles duši alt läbi käia, mitte hakata sinivetikat rätikuga naha sisse hõõruma, siis ei juhtu midagi," kinnitas Olli.

Siiski lisas ta, et inimesi ja nahatüüpe on erinevaid ning vetikad võivad tekitada allergiat või löövet.

"Kindlasti ei tohi vett juua ega lasta kaasa võetud loomadel seda vett juua," manitses Olli.