PääsukeFoto: Rodoaed
Ilm
31. juuli 2014, 15:00

Tallinna Keskkonnaamet: piiritajad väärivad pesakaste (8)

Seoses hiljutise juhtumiga Õismäel, kus hoone fassaadi õhutusavade remondi käigus suleti seal pesitsevad piiritajad lõksu surema, paneb Tallinna Keskkonnaamet hoonete halduritele ja ehitajatele südamele, et Tallinna elurikkusesse tuleb hoolivamalt suhtuda. Kuna piiritajad on elurikkusevaeses paneelelamute piirkonnas üheks vähestest pesitsejatest, tasuks kaaluda neile tehispesade paigaldamist.

Ka väiksemate tööde puhul, mida linnavalitsusega ei kooskõlastata, tuleb loodusesse suhtuda austusega, edastas Raepress. "Iseäranis ehitajad, kes selliseid töid teevad, peaksid lepingute sõlmimisel hoolikamad olema ja objektiga põhjalikumalt tutvuma," selgitas Tallinna Keskkonnaameti juhataja asendaja Relo Ligi. "Sest lõpuks on ikkagi ehitaja see, kes oma käega linnud lõksu sulgeb ja surmale määrab!"

Hoonete õhutusavad ei ole rajatud lindude pesitsemiseks ja parem on, kui linnud seal ei pesitse. Kui linnud on endale seal pesapaiga juba teinud, tuleb õhutusavade katmiseks võrgu või muu materjaliga leida aeg väljaspool lindude pesitusaega.

Piiritajatele sobivaid tehispesi saab täna tellida mitmest netipoest või tahtmise korral ise valmistada. Vajadusel võib nõu küsida Tallinna Keskkonnaametist (telefon 640 4572).

Tehispesade paigaldamisega sobivatesse kohtadesse saab ära hoida ka selle, et linnud inimesi häiriks.

Piiritajad, keda leidub Õismäest Lasnamäeni, on Tallinna elurikkuse sümboliks ja nende pesitusvõimalused ning heaolu sõltuvad eelkõige inimesest. Oma rõõmsa sirina ja suvelõpu peadpööritavate lennuetendustega peaksid nad rõõmustama iga tallinlast ja Tallinna külalist.

Hoiame Tallinna elurikkust!

Pesakaste pääsukestele ja piiritajatele näete SIIT.