Kloogaranna remondilõik on väiksematele autodele kohati läbimatu.Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI
Ilm
28. august 2014, 12:54

Tugev vihm on rikkunud mitmel pool teid ja segab teetöid (2)

Tugev vihm on muutnud paljud kruusateed üle Eesti auklikeks, samuti häirib suur sademete hulk mitmel pool teetöid.

Maanteeameti teatel on viimastel päevade sademete hulk häirinud Tallinna-Paldiski maantee kilomeetritel 29-37 teelõigu remonti. "Töövõtjal on tõsised probleemid remondilõigu hoidmisega," ütles BNS-ile Ene Raidur maanteeameti avalike suhete osakonnast.

"Vihmaga ei ole kahjuks võimalik teed hööveldada. Objektil käivad mullatööd, tekkival pinnasekihil puudub piisav kandevõime ning see pritsitakse juba mõne veoki poolt aukudest jälle välja. Töövõtja poolt toimub lokaalsete pehmeks läinud liivakohtade freesitud asfaldimaterjaliga parandamine. Tekkinud situatsiooni tõttu on ehitusobjektil nihutatud kompleksstabiliseerimise aeg," rääkis Raidur.

Paldiski maantee Kiia-Keila remondilõigu osal, kus katend on eemaldatud, on tekkinud suured löökaugud ja on ka tulnud teateid autode lõhkumisest. Maanteeameti Põhja regioon ja töövõtja otsivad võimalusi soovitusliku ümbersõidu korraldamiseks teatud sõiduki liikidele, et vähendada remondiobjekti koormust.

Tallinna-Rapla-Türi maantee kilomeetritel on suuri raskusi truubi paigaldamisega, sest veevool on sama suur, kui kevadise suurvee ajal. "Loomulikult on takistatud asfalteerimistööd kõikjal, mis töövõtjate pingeliste asfalteerimisgraafikute korral toob kaasa edaspidised probleeme."

Lõuna regiooni hooldevaldkonnal on väiksemaid probleeme olnud kruusateedega, mis on tugevast vihmast auklikuks läinud. "Vastavalt võimalustele ja ilmastikutingimustele tehakse hööveldamist, kahjuks vihmaga hööveldada ei saa. Üksikud kraavide uhtumisi on samuti olnud. Kuumtaastuse objektidel on ainult korra pandud töö seisma liiga suure saju tõttu, väike sadu seda ei sega," rääkis Raidur.

Ida-Virus kruusateedega suuri probleeme pole. Järvamaal on kruusatee remondilõik Seidla-Järva-Jaani kilomeetritel 6-11 vihmadega muutunud raskesti läbitavaks, hetkel tööd seisavad. "Loodame, et seisak ei ole pikaajaline ning tööd saavad peagi jätkuda." Türi asulavahelisel ja ka üldiselt rekonstrueerimisobjektidel, kus on asfaltkatted lahti freesitud esineb suuremaid lompe ja ebatasasusi.

Ka Lääne regiooni kruusateed muutuvad auklikuks, sest igapäevase vihma tõttu ei saa neid hööveldada. Samas kruusateede kandevõime olulist vähenemist veel ei ole märgata. Halvem on olukord äsja remonditud kruusateedel, kus kruusast kulumiskiht pole veel lõplikult stabiliseerunud ja tihenenud ning seetõttu on kruusas palju niiskust ning teelõikudele võivad tekkida roopad.

"Jälgime teede seisunditasemeid ja kindlasti vastavalt ilmaoludele teid profileeritakse. Asfalditööd on takistatud, kuid pindamistööd, mis samuti suurel määral ilmastikust sõltuvad on suures osas lõpetatud," ütles Raidur. "Maanteeamet ja töövõtjad pingutavad liiklejate jaoks heade liiklustingimuste tagamisega."