Koera kodu: Kuut tuleb paigutada tuulte eest võimalikult varjatud kohta, kust koerale paistab kätte nii värav kui ka majauks – et ta saaks täita ka koduvalvuri rolli. (Pildil OÜ Inpuit soojustatud ja eemaldatava katusega kuut Max.)Foto: Inpuit OÜ
Kodu
10. oktoober 2014, 07:00

Õues on koerailm – kus on koer? (6)

Ilmad, millega hea peremees penigi õue ei saada, pole enam kaugel. Kui aga koera põhielupaik ühel või teisel põhjusel ongi õues, on praegu viimane aeg tema ulualune üle vaadata.

"Elus juhtub kõike: tõime kevadel laste pealekäimisel turuväravast koju toakoerakutsika, praegu aga vaatab kodutrepil vastu kogukas paksu karvaga koeramürakas," naerab Läänemaal elav pereisa Kalev.

Õppetund – kutsikas tuleks osta ikka mõnest kennelist kogenud kasvataja käest – on saadud, aga sellest on abi tulevikus. Ehkki kevadel enda teada toakoera koju tuues ei osatud selle kulutusega veel arvestada, vajas perelemmik, kes oma paksu kasuka tõttu rohkem õueelu eelistab, talveks korralikku ulualust.

Kas osta kuut või ehitada ise?

Kuudi saab koerale ise ehitada või osta – aga nii ühel kui ka teisel juhul tasub ennast asjaga kurssi viia, et loom saaks endale korraliku peavarju, mis pakub kaitset nii sügiseste vihmade kui ka talvekülma eest ja mis peaks aastaid vastu.

Kalev märgib, et asja uurima hakates tulid kuutide hinnad neile esimese hooga halva üllatusena – korraliku soojustatud kahe ruumiga kuudi hind jääb enamasti 200–300 euro vahele, leiab ka oluliselt kallimaid. Et neil oli parasjagu sauna ehitus käsil ja ehitusmaterjali jääke piisavalt, otsustasid nad vanema pojaga kuudi ise valmis teha.

Tagantjärele ütleb Kalev, et suurima võidu andiski see, et neil polnud vaja kogu materjali ekstra osta: "Kui seda oleks pidanud tegema ja oma töö ka oleks rahasse arvutanud, ega siis väga palju odavam poleks tulnudki."

Enne ehitama asumist tehti ära põhjalik eeltöö: milline peab üks korralik suure koera kuut olema. "Ma ei usu, et ma iseenese tarkusest oleksin osanud näiteks sellele mõelda, et katus võiks olla avatav, et kuuti oleks lihtne puhastada," tunnistab Kalev.

"Selle peale oleks ehk järgmisel sügisel tulnud, kui vastu talve oleks hakanud uurima, mis seisus koera küljealune on."

Pereema oli kuudiehituse plaanist kuuldes juba kõrvale tõstnud ka paar vana tekki – et hea koerale kuuti panna. "Internetist leidsin aga soovituse tekke ja mingeid tekstiile üldse mitte kasutada," märgib Kalev.

Talvel toob koer käppadega kuuti lund, mis tema kehasoojuses sulab ja hiljem külma käes jäätub, nii peaks loom lõpuks leppima päris jäise asemega. Ka lähevad tekid-kangad niiskuse käes hallitama. Kõige parem küljealune on hoopis puhas kuiv põhk.

Kuudile kindlad nõudmised

Eestis kehtiv lemmikloomade pidamise määrus seab kindlad nõuded nii koera kuudile kui ka keti pikkusele. Korralik kuut peab olema maast kõrgemal, korralikult soojustatud, ei tohi läbi lasta tuult ega vett. Hea, kui kuut on kaheruumiline ja sissepääsu ees on näiteks tugev kangas, mis omakorda tuule ja tuisu eest talvel kaitset pakub.

Tartumaa puidufirma Inpuit juhataja Andres Pärn ütleb, et koerakuute ostetakse neilt päris usinalt. Paarikümne mudeli seast, mida firma kõigi muude puittoodete kõrval pakub ja mis kõigiti vastavad koerakuutidele esitatavatele nõuetele, peaks igaüks sobiva leidma.

"Inimesed püüavad ostetavat kuuti ikka oma elamuga kokku sobitada, selle järgi valitakse värv ja katuse kattematerjal, kui elamul on viilkatus, tahetakse samasugust ka koerakuudile," räägib Pärn.

Küsitud on ka trepiga kahekorruselisi kuute, selliseid firma mudelivalikus veel ei ole. Enamik kuute on soojustatud ja kõigiti korralikust materjalist: sees niiskuskindel vineer, väljas voodrilaud. Kui kliendil on erisoove, püütakse needki täita. "Kes tahab elektrilist põrandasoojendust, kes ventilatsiooniavasid – miks mitte," ütleb Pärn.

Aastatega tulnud kogemused on kaasa toonud nii mõnegi tarkuse, mida ka klientidele osatakse soovitada. Näiteks on sageli otstarbekas panna kuudile metallist küljeliistud, sest puitliistud ei pea närimishimulise koera käes kuigi kaua vastu. Ka ilmastiku eest kaitsev plastribadest kardin või klapp­uks kulub ära, et loomal oleks võimalikult mugav.

Eritellimusel valmistavad koerakuute paljud puidufirmad, tõenäoliselt leiab igaüks oma kodukandist sobiva. Kui ei, saab ostu teha ka netipoest.

Leia kuut

• www.inpuit.eu

• www.internetshop.ee

• www.kassidkoerad.ee

• www.pets24.ee

• www.kodumaailm.ee

Eesti Saksa Lambakoerte Ühingu kodulehe rubriigist "Nõuanded" leiab isetegija kuudi ehitamise õpetuse, kus juures ka Saksa lambakoerale sobiva kuudi joonis koos täpsete mõõtudega.