VÕIMSAD KAADRID: Energia avastuskeskuse film päikesesüsteemist võlub oma visuaalse küljega.Foto: Teet Malsroos
Ilm
2. november 2014, 15:00

"Päikesesüsteem on nagu meie kodune pere!"

"Näitlejate valik oli väga oluline. Eestikeelse teksti luges sisse Mait Malmsten, venekeelse Eduard Toman. Kui leiame sobivad inimesed, tulevad ka soome- ja ingliskeelsed versioonid," lubab Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saks oma avakõnes. Neljapäeval esitles keskus oma esimest originaalfilmi "Tähetolm ja Päikese pere."

Kosmosehuviline rahvas saab nüüdsest võtta mugavalt lösutava poosi Energia avastuskeskuse planetaariumi istmetel ning lasta end kanda 18 minutit kestvale teekonnale läbi meile tuttava taevalaotuse.

Nagu võrdles Saks: on ju Päikesesüsteemi asukad ja kaheksa planeeti nagu meie kodune pere.

"98,8 protsenti kogu Päikesesüsteemi massist moodustab Päike, ülejäänu planeedid," juhatab teema sisse näitleja Mait Malmsteni mahe ja mahlakas tämber.

Planetaariumi seina katavad kosmilised kaadrid päikesest ja mitmesugustest taevakehadest. Vaataja saab teada (või värskendab mälu): täpselt neli meie süsteemi asukat (Merkuur, Veenus, Maa ja Marss) on tahked planeedid, ülejäänud pool (Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun) aga gaasilised. Pluuto, muide, on planeetide seltskonnast ammu koondatud.

Malmsten jätkab faktidega: kui meie kodutähe välistemperatuur ulatub ligi 5000 kraadini Celsiuse järgi, siis sees 13,5 miljonini… Pole siis imestada, et meile teada-tuntud elu saab eksisteerida ainult planeedil Maa: Veenusel oleks talumatult palav, Marsil liiga külm.

Seda muidugi ainult seni, kuni Päikeses toimuvate termotuumareaktsioonide tarbeks leidub kütust ehk ajani, mil meie soojusallikas muutub kääbustäheks. See juhtub õnneks alles miljonite ja miljonite aastate pärast.

Film on mõeldud eelkõige kooliealistele lastele ja koos perega vaatamiseks. Alates eilsest on linateos igapäevaselt avastuskeskuse programmis.