GEIDE LEMMIK: Iiris.Foto: Arno Saar
Saund
13. november 2014, 07:00

Eesti muusika, mis geidele mokkamööda (15)

Olavi Pihlamägi: tundub, et geisaidi soovitatud Eesti muusika puhul pole tegemist geimuusikaga, vaid pigem alternatiivmuusikaga, Eestis pole stiilipuhast geimuusikat

"Ma olen täielikus hämmingus, tummaks löödud! Tundub, et see pole geimuusika, vaid pigem alternatiivmuusika," ei mõista Eurovisioni lauluvõistluse asjatundja ja endine raadiokirjanik Olavi Pihlamägi, miks geidele suunatud Briti veebikülg valis välja suhteliselt alternatiivsed Eesti bändid, keda tutvustada.

Geidele suunatud elustiilisait So So Gay kirjutab, et Eesti muusika ei paista maailma mastaabis eriliselt silma, ehkki seal on sündinud rahvusvaheliselt edukas tüdrukutepunt Vanilla Ninja, Maarja ja Ewert & The Two Dragons.

"Riik, kes võitis Eurovisioni 2001. aastal, on suuteline looma muusikat, millele tasuks tähelepanu pöörata," kirjutati saidil ja toodi välja kümme bändi. Laiemale publikule tuntud Iirise ja Põhja-Tallinna kõrvalt leiab nimekirjast ka mitu folk-, rokk- ja indie-bändi.

Pihlamägi tunnistab, et kuigi need on tõeliselt head artistid, ei mõista ta, miks geisait on need esile toonud.

"Geimuusikal on teistsugused juured ja minu meelest ei ole tänapäeva Eesti muusikamaastikul üldse selliseid artiste, keda võiks geidele suunatud muusikaga seostada," arvab ta.

"Veebikülje valik on täiesti hämmastav, sest nimetatud artistidel ja bändidel pole geikultuuriga midagi pistmist," selgitab Pihlamägi.

"Geidele meeldib tantsuline ja kerge muusika. Disko sai alguse 1970ndatel Pariisi geiklubidest ja liikus edasi New Yorki. Pet Shop Boys, Erasure, George Michael – need on kindlad geide lemmikud."

Tema arvates polegi Eestis selliseid stiilipuhtaid artiste, kes läheksid teoorias geidele peale.

"Võib-olla mõni lugu "Eesti laulu" konkursilt ja ka selle esitusmaneer läheks selle kategooria alla. Üldiselt ma ei tahaks kellelegi silte külge panna, kuid Rolf Roosalu on kindlasti selline artist, kelle muusika võib seksuaalvähemustele meeldida, omal ajal ka Black Velvet ja Vanilla Ninja," toob muusikaekspert näite.

"Sellest nimekirjast sobiks geimuusika alla ehk ainult Tenfold Rabbit ja seda ka tänu oma esinemismaneerile," arvab Pihlamägi.

Põhja-Tallinna solist: pole tähtis, kes meid kuulab

Ka Põhja-Tallinna solist Jaanus Saks ei osanud öelda, miks nende muusika võis geisaidele huvi pakkuda, kuid ta leiab, et selles ei ole midagi halba, pigem vastupidi. "Nad võtsid meiega mõni aeg tagasi ühendust ja palusid, et saadaksime oma bändi lühikese tutvustuse ning kirjutasid, et nende leheküljel käib kuu jooksul ligi 400 000 külastajat," sõnab Saks.

"Minu meelest on see ainult positiivne, et Eesti muusikat tähele pannakse, eriti veel selliseid bände, kes laulavad eesti keeles," arvab ta.

"Mind see isiklikult ei häiri ja minu jaoks ei ole oluline, kas meie muusikat kuulavad heterod või geid, kõik inimesed on võrdsed," leiab räppar.

Ka folkansambli Trad.Attack! muusik Jalmar Vabarna ei osanud öelda, miks geisait nende muusikat esile tõi.

"Ma nägin Facebookis sellele loole linki ja tõtt-öelda ma isegi ei pannud tähele, et see on geisait, minu meelest ei olegi see üldse oluline. Pigem on tähtis see, kui Eesti muusikast räägitakse ka välismaal," selgitas muusik.

So So Gay soovitab:

  • Tenfold Rabbit (indie-elektroonika)
  • I Wear* Experiment (pop/electro)
  • Odd Hugo (folk)
  • Trad.Attack! (folk)
  • Frankie Animal (indie-pop)
  • Elephants From Neptune (pop-rock)
  • Iiris (elektrooniline pop)
  • Hukkunud Hinged (doom-metal)
  • Galvanic Elephants (indie-rock)
  • Põhja-Tallinn (hip-hop)

Mis sait on So So Gay?

So So Gay kirjutab endast kui Suurbritannia ühest populaarsemast homode ja lesbide elustiiliajakirjast veebis.

Nad räägivad asjadest, mis on geidele tähtsad ja avaldavad artikleid, mida on kirjutanud parimad geiteemat kajastavad ajakirjanikud.