VÄGIVALDNE ÜHE: Merikaru rahuldamas oma sugukirge armutult vastu maad surutud kuningpingviini peal.Foto: Kaader videost
Ilm
19. november 2014, 07:00

MATI KAAL USKUMATUST SEKSIVIDEOST: "Tavaliselt merikarud ju söövad pingviine, mitte ei paaritu nendega." (66)

Rammus merikaru üritab ühtida kleenukese pingviiniga – sellise kurioosse video avaldas Briti tabloid Daily Mail. Marioni saarel India ookeani lõunaosas üles filmitud pentsiku sugukäitumise põhjusi võivad teadlased ainult oletada.

Videole jäänud juhtum pole kaugelt esimene teade sellest, kuidas merikaru tahab linnuga paarituda. Daily Mail kirjutab, et uurijad täheldasid säärast käitumist püsiva inimasustuseta Marioni saarel juba aastal 2006. Küll on aga seks imetaja ja linnu vahel viimasel ajal sealkandis suisa trendiks muutumas.

"Ausalt – ma poleks kohe kindlasti uskunud, et näen sarnast akti kui aastal 2006 taas, ning veel mitu korda," tunnistab Nico de Bruyn, bioloog Lõuna-Aafrika Pretoria ülikoolist. Merikaru ja pingviini vägivaldne vahekord on viimasel ajal jäänud lindile vähemalt neljal juhul. Kolmel neist lasi ründaja ohvril hiljem lahkuda, kuid ühe ühtimiskatse järel tappis merikaru pingviini ning sõi ära.

Keskmiselt üritasid jäädvustatud merikarud kopuleeruda pingviiniga 2,5–6 minutit korraga. Sellele järgnes puhkepaus.

Ennekuulmatu lugu

"Kuidas see on võimalik?" hüüatab juhtunust kuuldes Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal.

Ta nendib: puht anatoomiliselt võttes on nende kahe looma mõõtmed ju tohutult erinevad. Pealekauba ei harrasta pingviinid lindudena omavahel üldse mitte imetajate ühtega sarnast paaritumist, muna viljastamisele viib emas- ja isaslinnu akt, kus partnerid hõõruvad vastastikku oma kloaake.

"Tavaliselt merikarud ju söövad pingviine, mitte ei paaritu nendega," on Kaal imestunud.

Ta ei oska ka huupi pakkuda, mis võiks ajendada loomasid säärasele käitumisele. "See pole ju isegi mitte liikidevaheline suguline läbikäimine, vaid klassidevaheline. Üsna ennekuulmatu lugu igatahes!"

Hormooni täis isased

"Päris põnev," tunnistab merebioloog Ivar Jüssi, kui on videoklipi läbi vaadanud.

Ta oletab, et ilmselt on kummalise käitumise taga merikarude suurenenud arvukus. "Palju noori loomasid, kes ei saa liigikaaslastega paarituda, sest vanemad isendid ei lase neid lihtsalt ligi, elavad välja oma sugulist instinkti," pakub Jüssi, et äsja suguküpseks saanud merikarusakstel lööb testosteroonitase pildi nii eest, et loom ei saa enam ise ka aru, kelle või millega ta asju ajab.

Jüssi toob elava võrdluse: eks ole ju teatud eas meesinimestelgi kõrgendatud hormoonitase.

Aga kuidas elab pärast sellist ühtimiskatset pingviin edasi – juhul, kui teda muidugi seksi lõpuks nahka ei pisteta?

"No kuidas see talle ikka mõjub – halvasti mõjub! Penetratsioon ju ikkagi toimub," tunnistab Jüssi.