Ain KallisFoto: Mari Luud
Meedia
20. november 2014, 20:16

Teadusajakirjanduse sõber on Ain Kallis

Eesti Teadusajakirjanike Seltsi välja antava teadusajakirjanduse sõbra auhinna saab tänavu ilma- ja kliimateadlane Ain Kallis.

Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudis ja Keskkonnaagentuuris eelkõige kiirgusklimatoloogiaga tegeleva Kallise sulest on ilmunud ligi kuussada populaarteaduslikku artiklit.

"Olgu teemaks äike, maru või joonpilved, Kallis on alati aldis põnevaid ilmanähtusi oma muhedal moel ja arvukate näidete toel publikule selgitama," ütles auhinnažürii esimees Priit Ennet.

Möödunud aastal ilmus Kallisel koos Andres Tarandi ja Jaak Jaagusega põhjalik teadusmonograafia "Eesti kliima minevikus ja tänapäeval". Sel aastal sai kaante vahele populaarses stiilis "Kodune ilmaraamat".

Auhinnakuju – keraamik Piret Kändleri loodud Ökuli – annab teadusajakirjanike selts Kallisele üle 20. novembril Tallinna laululava klaassaalis toimuval teaduskommunikatsiooni konverentsil "Teadus? Läheb tarvis. Päriselt!".

Ain Kallisele otsustas teadusajakirjanduse sõbra auhinna anda žürii koosseisus Ulvar Käärt, Helen Arusoo, Mart Zirnask, Piret Pappel ja Priit Ennet.

Ain Kallis on varem pälvinud Eesti teaduse populariseerimise auhinna (2008), Eesti Vabariigi Valgetähe V klassi teenetemärgi ja olnud mitu korda Eesti Vabariigi teaduspreemia nominentide hulgas.

Eesti Teadusajakirjanike Seltsilt on seni Ökuli saanud seismoloog ja vulkanoloog Heidi Soosalu (2011), füüsik Mart Noorma (2012) ning merelainete uurija Tarmo Soomere (2013).