ELUSALT SÖÖDUD: Teadlane ja looduskaitsja Paul Rosolie on pühendanud oma elu maailma suurimate ja võimsamate madude, Amazonase peamiste kiskjate, hiidanakondade uurimisele. Rosolie on üle 10 aasta spetsialiseerunud Lääne-Amazonase uurimisele ning tema panus on aidanud tuua tähelepanu Peruu vihmametsadele, mis on hiidanakondade looduslik elupaik.Foto: Discovery Channel
Ilm
24. november 2014, 14:40

MIS MÕTTES?! Mees lasi anakondal end elusalt süüa (22)

Suurt kõmu tekitanud Discovery Channeli saade "Elusalt söödud" näitab, kuidas maailma üks võimsamaid madusid, hiidanakonda, sööb elusalt ära saatejuht Paul Rosolie.

Sel suvel dokumenteeriti 60. päeva jooksul Rosolie'i ekspeditsiooni sügaval Amazonase džunglis, piirkonnas, mida kohalikud kutsuvad hõljuvaks metsaks. Rosolie usub, et selles piirkonnas elavad ja sigivad maailma suurimad anakondad ning see on koht, kus saab neid raskesti tabatavaid kuninglikke madusid looduses uurida. Oma eelmisel ja ainsal ekspeditsioonil sellesse eraldatud paika jõudis Rosolie väga lähedale ilmselt ühe maailma suurima anakonda tabamisele. 7-8-meetrine elajas, kes tema käte vahelt põgenes, oleks ta peaaegu hõljuva metsa põhja kaasa tõmmanud. Kui Rosolie'l õnnestub sel korral hiidanakonda kinni püüda, üritab ta midagi, mida keegi teine pole varem julgenud: ta laseb ennast elusalt süüa.

"Ma olen näinud väga lähedalt, kuidas Amazonase vihmametsi hävitatakse. See on uskumatu, et meie võime olla viimane generatsioon, kellel on võimalus seda veel päästa. Inimesed peavad üles ärkama, et näha, mis toimub," ütles Rosolie. "Mis oleks inimeste šokeerimiseks veel parem, kui panna oma elu kaalule koos planeedi suurima mao, hiidanakondaga?"

"Imelik on mõelda, et üks maailma suurimaid madusid on ka üks kõige vähem mõistetud liike," ütles bioloog Shawn Heflick. "Selle hämmastava ja müstilise roomaja kohta on aga olemas palju müüte ja legende."

Kuna Rosolie'i eesmärgiks oli lasta ennast neelata mööda kitsast seedekulglat sügavale mao kõhtu, lasi ta endale ehitada spetsiaalse kaitseülikonna. Rosolie ja tema meeksonna ning herpetoloogide koostöös loodud kostüüm pidas lisaks Rosolie turvalisusele ka mao turvalisust.

Anakondade kõrgeim mõõdetud neelamisel tekitatud surve on 6,21 bari, mis mõjub inimesele nagu üks suur koolibuss rinnal. Kuna anakondad kasutavad oma saagi alistamiseks oma suurust ja võimu, riskis Rosolie oma elu ja jäsemetega lootes mõõta mao tekitatavat survetugevust, saada rohkem aimu anakondade jahtimis- ja söömiskäitumisest ning mis peamine, mõista nende kuninglike elukate sisikonna toimimist.

Nii Paul Rosolie kui ka eksperimendis osalenud hiidanakonda on mõlemad elus ja terved.

Eesti televaatajad saavad saadet vaadata 21. detsembril kell 23 Discovery Channelis.