2008. aasta mais teatati põdravasikast Tartus Rahumäe kalmistul.Foto: Päästeamet
Loomad
25. november 2014, 18:00

Iguaan õunapuu otsas, hobune soos ja põdravasikas kalmistul – Eesti päästjad on pidanud aitama ka neljajalgseid! (2)

Eelmisel teisipäeval teatati, et USAs New Jerseys asuva eesti kiriku aknast hüppas sisse hirv, kes end vigastas ja siis tagasi looduse rüppe põgenes, ilma et keegi teda aidata oleks saanud. Milliseid juhtumeid on aga viimastel aastatel ette tulnud kodumaal neljajalgseid päästes?

Lõuna päästekeskusel on viimasel ajal tulnud appi tõtata koduloomadele: 2014. aasta mais päästeti Põlvamaal muda sisse kinni jäänud noor veis, septembris aidati Tartumaal soost välja hobune.

21. septembril anti teada, et Kehtnas on koolimaja aknaauku kinni jäänud tuhkur. Päästjad aitasid ta sealt välja ja lasid vabaks.

10. augustil teatati, et Pärnus Papiniidu tänaval liigub ringi pull. Politsei võttis ühendust omanikuga.

21. juulil teatati, et Pärnu-Jaagupis on rästik tulnud kauplusesse. Päästjad püüdsid roomaja kinni ja viisid loodusesse.

12. juunil kutsuti Päästjad appi Haapsalusse, kus kortermaja tualettruumi seina sisse oli sattunud ilmselt läbi ventilatsioonišahti vares. Lind päästeti välja. 7. aprillil oli Saaremaal Kaarma vallas sattunud kaminaase kuldnokk. Päästjad lasid ta loodusesse.

2009. aasta mais sai häirekeskus teate, et Ülenurme vallas Räni külas on nähtud põtra linna poole jooksmas. Päästjad otsisid põtra mitmest kohast linna ääres, kuid looma ei leidnud. Varsti teatati, et põder on jooksnud Lõunakeskuses kaubanduskeskuses läbi klaaside.

Lõunakeskuse juurde sõitnud päästjad leidsid lillepoest hukkunud noore põdra, kellega tegelesid edasi keskkonnainspektsioon ja jahiselts.

Ka aasta varem oli Lõuna päästekeskusel vaja aidata põtra. Nimelt teatati 2008. aasta mais, et Tartu linnas Rahumäe kalmistul nähti põdralehma koos vasikaga ringi jooksmas.

Kohale saabunud päästjad otsisid kalmistu läbi, kuid täiskasvanud põtra ei leitud. Maha jäetud põdravasikas püüti kinni ning kohale kutsutud loodusvaht viis hätta jäänud looma Nigula Metsloomade Taastuskeskusesse.

Iguaan metsateel, hobune merejääl

Selle aasta jaanuaris teatati, et Tallinnas Kolde puiesteel rannahoone juures kukkus  hobune läbi jää merre ning ei saa iseseisvalt välja. Päästjate kohalejõudmise hetkeks oli hobuse omanik juba aidanud hobuse randa.

Õnneks kukkus hobune läbi jää ranna läheduses, kus ei olnud vesi sügav. Päästjad andsid hobusele ja selle omanikule esmaabi ning soojendasid neid. Kiirabi tegi inimesele tervisekontrolli. Haiglaravi ta ei vajanud.

2012. aasta juunis läks Avinurme vallas Pärniku ristil ümber veok, mis vedas sigu. 

Veokist, mis vedas 180 siga, pääses osa loomi lahti ja jooksid sündmuskohal ringi, mistõttu oli liiklus häiritud ja seda reguleeris politsei.

Sündmuskohale saadeti päästjad Mustvee ja Iisaku komandodest ning Jõhvi operatiivkorrapidaja, kes tõid sead veokist välja. Mõned loomadest olid hukkunud ja vigastatud. 

Sama aasta juulis teatati häirekeskusele suurest sisalikust Pirital Metsavahi teel. Tegemist oli mõned päevad tagasi omaniku käest kaduma läinud iguaaniga.

Lemmikloom polnud kaugele jõudnud – päästjate saabudes istus ta naaberaias õunapuu otsas. Mustamäe päästjad ronisid redeli abil õunapuu otsa ja tõid meetripikkuse iguaani alla ja andsid ta omanikule üle. Loom suhtus olukorda rahulikult ja inimestele ohtu ei kujutanud.