ELUSALT SÖÖDU: Teadaolevalt on Paul Rosolie ainuke mees, kes on elusalt anakonda kõhust läbi käinud.Foto: Discovery Channel
Ilm
26. november 2014, 07:00

LOOMAKAITSJA: "Selline asi on jälestusväärne!"

USKUMATU! Saatejuht laseb end anakondal elusalt nahka pista (4)

Discovery Channeli saade "Elusalt söödud" näitab detsembri alguses uskumatut katset: saatejuht Paul Rosolie laseb hiidanakondal end otse kaamerate ees ära süüa! Elusalt söömine toimub osana Rosolie 60päevasest matkast Amazonase vihmametsade sellesse osasse, mida rahvasuus kutsutakse hõljuvaks metsaks. 

Just selles piirkonnas elavad ­Rosolie andmetel maailma kõige suuremad anakondad. Mõni neist on üle kaheksa meetri pikk.

Sama suur oli roomaja, kes Rosolie eelmisel ekspeditsioonil samasse paika tema käte vahelt põgenema pääses, rebides ta peaaegu hõljuva metsa põhja, vahendab deadline.com. "Kui ma selle hiiglasega kohtusin – see oli imeline tunne! Ma püüdsin teda kätte saada, aga mu käed ei ulatunud ümber mao, seega hüppasin talle selga. Ja ta liikus edasi, nagu poleks tal sellest sooja ega külma. Ma ratsutasin anakondaga ja tal oli täiesti ükskõik! Uskumatu loom!" on Rosolie kogetust siiani vaimustuses.

Miks otsustas ta ühe ohtlikuma roomaja selga hüpata, seda ei oska ta siiani selgitada. "Muidugi oli mu elu ohus ja ma ei tea, miks ma talle selga hüppasin. Aga see oli lihtsalt uskumatu võimalus – nii võimas isend otse käeulatuses! Tahtsin teda lihtsalt puudutada," selgitab Rosolie. 

Pühendunud anakondadele 

Saatejuht on tuntud selle poolest, et kaitseb tulihingeliselt kiirestihävivaid Amazonase vihmametsi ja sealset elanikkonda, eriti hiid­anakondasid. Katse lasta ühel neist end elusalt süüa on Rosolie püüe tõmmata hävivale vihma­metsale laiemat tähelepanu.

"Ma olen oma silmaga näinud, kuidas vihmametsi hävitatakse. Inimestel on viimane aeg silmad lahti teha ja näha, mis toimub! Me võime olla viimane põlvkond, kes üldse Amazonase metsadest midagi teab, need hävivad nii ­kiiresti. Samas oleme viimane põlvkond, kellel on võimalus need hukust päästa," räägib mees.

Tema katse lasta anakondal end elusalt süüa peakski olema šokeeriv äratuskõne neile, kes pole endale siiani teadvustanud, millisest looduse pärlist me ilma oleme jäämas. "Mis oleks tabavam, kui lasta hiidanakondal end otse kaamerate ees nahka panna?" küsib Rosolie retooriliselt. 

Sunnitud ülestunnistus 

Kuigi ei Rosolie ega Discovery Channel tahtnud enne saate eetrissejõudmist paljastada, kas ­Rosolie katse õnnestus ja missugune on anakonda tervis pärast katset, sundis kriitikatorm neid siiski lõpptulemust paljastama. "Kuna palju on muret tuntud selle­pärast, et vigastasime üht maailma võimsamat roomajat, oleme sunnitud katse tulemuse paljastama ja ütlema, et Paul tõesti lasi anakondal end ära süüa ja nii tema kui ka anakonda tunnevad end pärast katset suurepäraselt ja on parima tervise juures," seisab telekanali teadaandes.

Et ise ellu jääda, selleks kandis Rosolie soos ringi uidates spetsiaalselt valmistatud kostüümi, mis tagas, et nii tema kui ka roomaja eluga pääseksid. Kuulujuttude põhjal oli kostüüm kaetud seaverega, et Rosolie anakondale isuäratavam oleks.

Sellest hoolimata on juba kogutud 28 000 allkirja petitsioonile, milles nõutakse "Elusalt söödule" eetrikeeldu. Loomakaitsjate sõnul on tegu loomade väärkohtlemisega.

Kanali esindajad selgitavad, et see ei olnud vaid lõbus katse ja kampaania, et vihmametsadele tähelepanu tõmmata, vaid uurimistöö: nimelt kogus Rosolie sel moel teavet mao küttimistavade, saagipüüdmise, toitumisharjumuste ja -protsesside kohta.

Eesti televaatajateni jõuab saade Discovery Channelil 21. detsembril kell 23. 

Loomakaitsja: "Selline asi on jälestusväärne!" 

Eetrikeelu määramise petitsiooni algatanud loomakaitsja Ben Paramonte leiab, et tegu on kohutava jõhkrusega. "See on looma kuritarvitamine kõrgeimal võimalikul tasemel. See on täiesti jälestusväärne ja pealegi oleks madu võinud surma saada! Hiidanakonda võib olla suur, aga täiskasvanud mees tema seedekulglas on maole liig, õlgade laius on liiga suur!" selgitab Paramonte.

Ta palub, et inimesed allkirjastaksid petitsiooni, boikotiksid edaspidi Discovery Channelit ja survestaksid telekanalit saate eetrisselaskmisest loobuma.

"Maod on mulle terve elu meeldinud ja minu meelest pole Rosolie trikil mingi­sugust harivat ega teaduslikku väärtust, samuti paneb see löögi alla Discovery Channeli maine. Inimesed kardavad niigi madusid põhjendamatult palju ja olen päris kindel, et see saade ei vähenda nende hirme," ütleb Paramonte.

Et selline katse tehakse, sellest oli Paramonte täiesti teadlik: saate produtsendid palusid temalgi selles esialgu nõustajana osaleda, millest ta mõistagi keeldus. "Olin juba siis šokeeritud ja kurb, et kellelgi üldse selline mõte on tekkinud," räägib ta.

Rosolie omakorda kinnitab, et anakonda elu polnud kordagi ohus, sest ta ei teeks mingil juhul ühelegi elusolen­dile liiga.