Jõehobud narkoparun Pablo Escobari endistes valdustes Colombias.Foto: AFP / Scanpix
Ilm
27. november 2014, 11:01

Colombia steriliseerib narkoparuni jõehobud (2)

Colombias on alustatud jõehobude steriliseerimist. Loomad, kes põlvnevad narkoparun Pablo Escobari eraloomaiast plehku pannud isenditest ning tunnevad end Colombia looduses suurepäraselt, vitsutavad tonnide kaupa talumeeste saaki.

Escobari valduses Antioquia provintsis elasid jõehobud, kellest mõnel õnnestus vabadusse pääseda. Troopilises kliimas kohanesid need Aafrika loomad hästi – Colombias on piisavalt vett ja rikkalik taimestik.

Praeguseks on metsikult elavaid jõehobusid sealkandis kuuekümne ringis. Neid on nähtud uitamas kaugel narkoparuni lagunevast mõisast. Kohalike maaharijate jaoks on aga jõehobud muutunud nuhtluseks, sest nad söövad tonnide kaupa nende saaki.

Aastaid on valitsus pead murdnud, mida jõehobudega ette võtta. Idee nende hukkamisest on põrganud paljude colombialaste vastuseisule – neid armastatakse ning on juhtumeid, kus loomahiiglane on võetud lemmikloomaks.

Kui viis aastat tagasi võimud ühe Escobari jõehobu maha lasksid, siis puhkes sellest suur kära, mille tulemusel jaht jõehobudele keelati.

Samas jäi Colombia valitsus seisukohale, et jõehobud kujutavad endast avalikku ohtu. Probleemi parimaks lahendamiseks on nüüd otsustatud jõehobud steriliseerida, milleks loodi spetsiaalne fond. Fond täitub narkodiileritelt konfiskeeritud rahaga.