Foto: Discovery Channel'
Inimesed
10. detsember 2014, 07:00

Kõmuline kugistamine jäi ära: madu ei pistnudki meest nahka! (9)

Discovery Channel, kes lubas loodushuvilistele põnevat vaatemängu sellest, kuidas anakonda inimese elusalt alla kugistab, vedas kõiki ninapidi: mingit kugistamist ei toimunud!

Kui saatele antakse nimeks "Elusalt söödud" ja reklaamitakse seda kui kaasahaaravat loodusteaduslikku katset sellest, kuidas anakonda inimese elusalt ära sööb, tuleks ilmselt tagada, et midagi sellist saates ka juhtub. Pühapäeva õhtul eetrisse jõudnud saates sellise sündmuseni ei jõutud, vahendab Washington Post.

Loodusehuviline ja anakondaarmastaja Paul Rosolie, kes lubas, et laseb hiigelmaol end alla neelata, oli eksperimendiga rahul hetkeni, kui anakonda mehe pea oma suhu haaras ja teda tõepoolest kugistama hakkas.

Siis tabas meest paanika, ta karjus oma saatetiimile, et need ta välja tõmbaksid ja kogu ürituse katkestaksid. Sellise ootamatu lõpuga polnud aga telekanali vaatajad rahul: Twitter uppus veel samal õhtul vihaste säutsude alla, milles süüdistati nii Rosoliet kui ka Discovery Channelit täielikus altvedamises.

"Olen selles saates väga pettunud. Istusin kaks tundi teleka ees selleks, et näha, kuidas madu natuke mingi mehe pead lakub," kirjutas üks pahandajatest.

Discovery mõistagi ei lase end heidutada: igasugune reaktsioon on reitingutele hea ja seepärast on nemad tulemusega äärmiselt rahul.

Lubati uhket katset!

Saate reklaamis telekanal välja muidugi uskumatult suurejooneliselt: spetsiaalsesse kaitseülikonda riietatud Rosolie jahib Amazonase vihmametsades nüüdismaailma suurimat roomajat – hiidanakondat. Madu leitud, kallab Rosolie enda kaitserüü üle meelitavalt lõhnava seaverega ja laseb roomajal end nahka pista. Loodeti, et anakonda oksendab ebameeldiva toidu – ja just selline pala pidi olema tehisrüüs ­Rosolie – jälle välja.

Katset kavandas ta nii meelelahutus- kui ka teaduseesmärkidel: Rosolie kinnitas nimelt, et tema temp aitab tundma õppida anakondade söömisharjumusi ja seedeprotsessi.

Mõistagi tõstsid kõik loomakaitseorganisatsioonid kisa juba enne saate eetrissejõudmist, mõistes teo hukka kui loomapiinamise. Rosolie õigustas oma käitumist põhjendusega, et niisugune katse tõmbavat tähelepanu Amazonase vihmametsade üldisele väga kehvale olukorrale.

Nii Rosolie kui ka telekanal kinnitasid ammu enne saate eetrisse minekut, et katse tagajärjel jäid ellu mõlemad asjaosalised. Mõistagi ei täpsustatud, kuidas see sai olla võimalik.

Ka vahetult "Elusalt söödud" näitamise eel lubas saate tutvustus Discovery kodulehel, et madu neelab Rosolie alla ja mehel avaneb võimalus õppida madu tundma seestpoolt.

Algusest peale jama

Et mingit ärasöömist tõenäoliselt ei toimu, oli selge varsti pärast saate algust: 90 minutit kahetunnisest saateajast kulus näitamaks, kuidas Rosolie soovis leida sama anakondat, kes teda aastaid tagasi ründas. Kuna Rosolie konkreetset madu siiski ei leidnud, jälgiti, kuidas ta jahtis nii-öelda varu-madu.

Seda, kuidas madu reaalselt jahiobjektiks kehastunud meest ründab ja teda neelata püüab, näidati saate viimasel kümnel minutil. Rosolie lähenes maole. Anakonda märkas teda ja hakkas mehe ümber tiirutama. Esialgu näis teadushuviline eksperimentaator võtvat asja rahulikult. Siis järsku anti vaatajatele pilt ­Rosolie pead kaitsva kiivri külge kinnitatud kaamerast: see näitas mao kurku. Sel momendil tabas meest paanika: madu oligi asunud teda alla neelama.

"Kas sul on kõik korras?" küsis üks tiimikaaslane Rosolie käest raadioside vahendusel. Mõistagi ei olnud Rosolie kõik korras ja operatsioon katkestati.

Sellega oligi kogu eksperiment läbi, kuigi õnnelikult pääsenud Rosolie vandus saate lõpuminutitel, et nii ta seda asja ei jäta.

Telekanal õigustab: me lubasime, et mitte keegi ei saa viga

Rahva pahameelest tingitult avaldas Discovery Channel pärast saate eetrisseminekut selgitava pressiteate. Nende sõnul ei olnudki eksperimendi eesmärgiks see, et madu peaks tingimata Rosolie alla neelama; verdtarretava katsega taheti hoopis tõmmata rohkem tähelepanu Amazonase vihmametsade järjest halvenevale olukorrale.

"Paul Rosolie oli valmis riskima oma eluga, et seda sõnumit edasi anda, samas oli ta täiesti valmis selleks, et madu ta tõesti elusalt alla neelab," seisab pressiteates. "Aga pärast seda, kui madu oli Pauli ümber juba tund aega tiirutanud ja teda lõpuks peast sööma hakata üritas, mõistis mees, et kui ta katsega sel moel jätkab, pole tal lootustki eluga pääseda. Me lubasime, et mitte keegi ei saa selles katses viga – ja selle eest tuli ka seista."

Loomakaitsjad on vihased: madu meelitati pettusega küttima, aga jäeti tühja kõhuga

Kuigi hiidanakonda ei saanud eksperimendi käigus viga, on loomakaitseorganisatsioon PETA siiski tagajalgele aetud: nad heidavad telekanalile ja saatetiimile ette roomaja kinnipüüdmist ja tema loomulikust keskkonnast filmimiseks sobivamasse asukohta vedamist. Loomakaitsjate meelest olla alatu käitumine seegi, et madu eksitati seaverega ja lasti tal arvata, hakkab inimese asemel kugistama hoopis looma.

"Loomulikes tingimustes söövad anakondad kord mitme nädala või isegi mitme kuu tagant. Nad otsivad toitu vaid siis, kui selleks on hädavajadus, see on neile kütuse eest. Toidu ründamine, allaneelamine ja seedimine võtab neilt nii palju energiat, et nad teevad seda vaid siis, kui tulemus kaalub üles sellega kaasnevad riskid," kirjutavad PETA aktivistid. "Paul Rosolie ja tema tiim panid mao kohutavalt stressirikkasse olukorda ja röövisid temalt eluks vajalikke ressursse. Ta oli sunnitud ründama, aga süüa tal ei lubatud.

Uuringud on näidanud, et selline loomadega meelelahutuslikul eesmärgil katsetamine mõjub liikide säilimisele väga halvasti. Rosolie teab seda. Discovery Channel teab seda. Sellest hoolimata nad salvestasid ja lasid eetrisse sellise häbiväärse loomade väärkohtlemist propageeriva saate."