Saabuva jõuluaja ilm on väga muutliku meelega. Foto: MARIANNE LOORENTS
Ilm
23. detsember 2014, 11:47

Ilmateenistus: kohe ust paotaval jõululaupäeva ilmal on mitu nägu (8)

Maa on tiirlemisel jõudnud pöördepunkti, kus Päikese kõige madalam seis on möödanikuks saamas. Silmapiiril on väga aeglane, kuid kindel valguse võidukäik pimeduse üle. Pööripäeva lähistel "puhuvad muutuste tuuled" ka atmosfääris. Nõnda on prognoosarvutused Jõululaupäevaks heidelnud äärmustes, eelistanud kord krõbeda pakasega kõrgrõhkkonda, kord lükanud Läänemere ümbruse tormise ja sooja Atlandi madalrõhkkonna rüppe, teatab Ilmateenistus.

Kassi-hiire mäng on käinud viimase minutini ja teoks on saamas tõsiasi, et kohe ust paotaval jõululaupäeva ilmal ongi mitu nägu. Õhuookean meie kohal on rahutu. Läänemere poole suunab väga tugevate läänetuulte vöönd Atlandilt sooja õhku. Soome lahe äärde aga pressib põhjakaarest külma. Nõnda jääme kahe erineva õhumassi piirimaile ja saame osa nii ühest kui teisest.

Öö vastu 24.12. on kargema õhuga kõrgrõhuharja päralt. Sadusid on hõredalt, tuul võrdlemisi nõrk ja termomeetrinäidud jäävad vaid saartel napilt plussi, sisemaal tuleb mõni kraad külma, selgema taeva all Viru- ja Jõgevamaal võib kargus -10°C ümbrusse langeda.

Jõululaupäevaks on uus madalrõhkkond Botnia lahelt tulekul. Jõuab õhtuks Eesti looderannikule ja suundub edasi Peipsi poole. Toob meile õhtupoolikul tihedama saju lume ja lörtsina. Lääne pool tuleb lisaks vihma ja õhutemperatuur tõuseb üle 0°C. Vesisema ja kargema ilma orienteeruvaks piiriks kujuneb Tallinn-Tartu joon. Muutlik ilm suurendab jäiteohtu ja muudab teepinnad libedaks.

Jõulu Esimesel pühal madalrõhkkond eemaldub ja tuul pöördub põhjakaarde ja pärast keskööd tugevneb, kõige tugevamad on iilid põhjarannikul. Sajuhood lähevad kõikjal üle lumeks ja tugevas tuules vihisevas sajus võib nähtavus hooti väga niru olla. Ilm muutub kargemaks ja õhutemperatuur on ka päeval pidevas languses.

Öö vastu reedet on karge ja selgineva taeva all langeb õhutemperatuur alla -10°C. Jõulu Teiseks pühaks toob madalrõhulohk lumehooge, tõstab läänekaare tuult ja kärbib külma -5°C ümbrusse, lääne pool -1..-2°C-ni.