TORM Foto: MATI HIIS
Ilm
5. jaanuar 2015, 09:43

Taimi Paljak orkaanimõõtu tormist: esialgsetel andmetel tuleb torm Soome lahe peale (26)

Soome meteoroloogid ennustavad nädala lõpuks tormi, mis võib kasvada suisa orkaaniks ning mis tabab Norra ja Rootsi edelaosa, Taanit ja Baltimaade rannikut. Eesti meteoroloogide sõnul on orkaani veel vara lubada.

Riigi ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku sõnul võib torm tulla äge ja otse Eesti peale, aga võib ka üldse mitte tulla: "Me esialgu ootame ja vaatame, mis sellest saab ja kuidas see tuleb."

"Praegune pilt on selline, et torm tuleb Soome lahe peale ja sellisel juhul on kõige ägedam tuul Läti-Leedu rannikul," selgitab Paljak, et sellisel juhul pole ka merevee tõus Pärnus nii suur.

Tuulepuhangud võivad tormi ajal ulatuda 40 meetrini sekundis ning lained võivad Läänemerel paisuda enam kui kümnemeetriseks.

Täispikk artikkel Delfis.

Reedel (9.01.) liigub madalrõhkkond üle Soome Karjala kohale ja selle lõunaserva mööda Eestisse kanduv õhumass on võrdlemisi soe. Öö hakul sajab tihedat lörtsi, lääne pool ka vihma, pärast keskööd sadu nõrgeneb ja läheb kõikjal üle vihmaks. Puhub tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -1 kuni 4 kraadi.

Laupäeva (10.01.) öösel madalrõhkkond eemaldub ja tõusva õhurõhu foonil on saju võimalus väike. Tuul nõrgeneb lühiajaliselt ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur -1 kuni -6, meretuulega rannikul 0-2 kraadi. Päeval läheneb uus madalrõhkkond ja selle sajupilved jõuavad üle Läänemere. Hakkab sadama lund ja lörtsi, saartel ka vihma, õhtul muutub sadu tihedaks. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb, õhtul paisub saartel väga tugevaks. Õhutemperatuur -2 kuni 3 kraadi.

Pühapäeval (11.01.) liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Läänemere ja tõstab tuule tormiks. Tänastel andmetel liigub tsüklon Soome lahe ümbrusse ja sel juhul on kõige tormisem Leedus ja Lätis, kus edelatuul võib tõusta 35 m/s. Eesti rannikuvetes tugevneb edelatuul puhanguti 25, pole välistatud 28 m/s. Lähematel päevadel tsükloni trajektoori muutumisel korrigeerb Ilmateenistus ka tuuleprognoosi. Sadu tuleb lörtsi ja vihmana. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -1 kuni 3 kraadi.