KIIRE KÜLALINE: Komeet C/2014 Q2 möödunud öösel Eesti taevas. Komeet on paremal all nähtav roheline laik; komeedi saba on õhkõrn, kuid aimatav ning sihib pildil vasakule ülemisse nurka, kus on näha Sõel ehk Pleiaadide täheparv. Foto: MATTIAS TAMMET
Ilm
19. jaanuar 2015, 15:01

FOTO: Hea ilmaga võib Eestis näha komeeti (3)

Ühtlane pilvkate ähvardab kõik ära rikkuda, kuid veel eile oli Eesti taevas näha komeet Lovejoy, tehnilisema nimega C/2014 Q2.

Lovejoy nime sai ta Austraalia amatöörastronoomi Terry Lovejoy järgi, kelle jaoks see on juba viies avastatud komeet.

Kui pilved lubavad, on komeet praegu silmaga vaevumärgatav, aga binokliga jälgitav, kui tõmmata Orioni vööst mõtteline joon otse paremale, Sõelast ehk Plejaadidest veidi mööda. Komeedi saba on hajus, kuid komeedi tuuma ümber lendlev pilv on lihtsalt äratuntav roheline, pehme väljanägemisega kerajas moodustis.

Komeet asub praegu maast umbes 85 miljoni kilomeetri kaugusel. See on poole lähemal kui päike, kuid teises suunas, nii et ta on päikesest kaugemal kui maa. Et komeet kihutab võrreldes maaga suure kiirusega, jõuab ta jaanuari lõpuks piisavalt kaugele, et ilma profivarustuseta seda enam üles ei leia, mistõttu tuleb seda näha soovides ilmataadi armule loota.