Foto: Aldo Luud
Ilm
21. jaanuar 2015, 07:00

ILMAENNUSTAJATE LUMEPROOV: detsembri ennustused läksid nihu, lumeta jaanuari näitas põrn (14)

Elmar Kuus ehk Kuuse-taat ennustas eilses TV3 uudistesaates, et talvega on selleks aastaks lõpp ja kohe jõuab kätte kevad. Õhtuleht uuris, kas ja kui, siis kui palju panid ilmaennustajad täppi, milline on ilm detsembris ja jaanuaris. Kui detsembris eksiti lumekatte paksusega, siis lumevaba aastavahetust ja jaanuari ennustas ilmateenistuski.

Detsember

Ennustus: Ilmateenistuse andmetel jäävad detsembrikuu temperatuurid pigem nulli lähedale ning suurt külma oodata ei ole. Ilmaolud on väga muutlikud – edelavoolus saabuva soojalainega kaasneb lörtsi- ja vihmasadu ja jäiteoht ning õhutemperatuur tõuseb üle 0 kraadi. Lühiajaline külma sissetung loodest langetab temperatuuri alla 0 kraadi, sadu tuleb alla lumena ja tugeva tuulega võib ka tuisku teha. (3. detsember 2014)

Ennustus: Kuuse-taadina tuntud ilmatark Elmar Kuus (ülemisel pildil): enne jaanuari ei tohiks püsilund tulla. (8. detsember 2014)

Ennustus: Ilmavaatleja Ilmar Tiismaa (alumisel pildil): "Ma kardan küll, et jõulud on mustad ja uus aasta on ka must. Aga millegipärast on väikene jõnks sees, et kas detsembri lõpu poole võib tulla väikene külmalaine – võib-olla isegi pakast pakub." (17. detsember 2014)

Tegelikkus: detsember oli tõepoolest suuresti lumevaba, kuid jõuluks tuli lumi siiski maha. Temperatuurid jäid detsembri alguses peamiselt 0 kraadi piiresse. Kuu keskpaigas saabusid tormisemad ilmad ning lõpupoole ka rohkem kui 10kraadine pakane.

Jaanuar

Ennustus: Kuuse-taadi hinnangul kestab aasta alguses saabuv külm ligi kuu. Samas väidab ilmatark, et väga suuri külmakraade siiski oodata ei ole – õhutemperatuur püsib –15 kraadi piires. Lume paksuseks prognoosib ta 10–15 cm. (8. detsember 2014)

Ennustus: Ilmar Tiismaa väidab, et seekordne talv tuleb pehme. "Ma kardan küll, et jõulud on mustad ja uus aasta on samuti must. Selline ilm, nagu praegu õues on, kestab esimesel jaanuaridekaadil kindlasti ka." (17. detsember 2014)

Ennustus: Kuuse-taat: jaanuarikuus lund eriti juurde oodata ei ole. "Lumelisa ei tohiks nagu tulla. Äärmiselt vähe võib-olla tuleb lörtsi või veidike vihma või ka veidike lund," arvas taat. (5. jaanuar 2015)

Tegelikkus: jaanuar algas tormiselt ning seejärel saabus lumesadu. Lumekate ei jäänud kauaks püsima ning lumi asendus peagi lörtsi ja vihmasajuga. Temperatuurid on seni olnud keskmiselt –2 kuni 3 kraadi vahel.

Veebruar

Ennustus: Kuuse-taat: veebruaris võib tuisata ja olla torm ning seejärel on oodata sula. (8. detsember 2014)

Ennustus: Kuuse-taadi sõnul on talv sisuliselt läbi ning kevad kohe kätte jõudmas. "Õiget talve ei tohiks nagu tullagi. Sellepärast, et üle Atlandi saabuvad õhuvoolud toovad veel meile sooja kaasa," rääkis ilmatark "Seitsmestele uudistele". Suurt lundki Kuuse-taat ei ennusta, pigem ikka vihma. Enamgi veel – ilmaennustaja sõnul saabub kevad meile tavapärasest ilmselt varem ning juba aprillis võib tulla üle 25 kraadi sooja. (19. jaanuar 2015)

Tegelikkus: eks varsti ole näha.

Ilmateenistus: talve andis oodata ka möödunud aastal

Juba mõnda aega pakuvad pikemalt ette arvutatud ilmamudelid igasuguste arengute vahel ka ilmamustrit, mis sarnaneb mullusega, märgib ilmateenistuse meteoroloog Merike Merilain.

"Ka mullu andis talve oodata, kuid 12. jaanuaril meelitas itta lahkunud tsüklon põhjalaiuste külma õhu kohale ning paarinädalane talv tõi isegi mõned pakaseööd. Seal, kus külm valitses koos vinge kirde- või kagutuulega, oli vahel päikselist päeva üsna raske taluda," sedastab ta. "Tsüklonite külaskäigud katkevad 20. jaanuari paiku ja nende järel tekib Skandinaavial külm kõrgrõhukese, mis sunnib õhuvoolu põhja ja kirdesse pöörduma. Ka NAO index kaldub positiivsetelt näitudelt miinuspoolele, seega on mitu arvutust koos külma tulekut tõestamas."

Merilain lisab, et pehme, kuid siiski miinuspoolel talveilm näib püsivat vähemalt nädala. "Kas seejärel taastub kiire edelavool uue tsüklonite seeriaga või on siia-sinna viskleval talvel midagi muud varuks, tuleb valvel olla. Aga iga lumine päev toob valgust juurde ja küünlapäev polegi enam kaugel. Siis on juba päikesest natuke rõõmu ja sooja loota," nendib Merilain.

2014 oli kõige soojem aasta ajaloos

USA kosmoseagentuuri (NASA) ja riikliku ilmateenistuse (NOAA) andmetel oli 2014 kõige soojem aasta alates 1880. aastast.

Kümme kõige soojemat aastat on praeguseks kõik registreeritud aastast 1997 (välja arvatud 1998) ning 2014 oli soojem kui 2010, mis hoidis senini enda käes rekordit. Analüüsid näitavad, et soojenemine jätkub, mis tähendab, et rekordsooja on oodata edaspidigi.