TalvFoto: Elmo Riig / Sakala
Ilm
22. jaanuar 2015, 15:16

Ilmatark: pehme talv kestab, suurt külma pole oodata (17)

Pärnumaa staažika loodusvaatleja, ilmatark Ilmar Tiismaa hinnangul jääb tänavune talv pehmeks, kuid venib pikaks. Lund tuleb juurde, nii et ka Lääne-Eestis saab suusatada. Tartu maratoni saab ehk tänavu ära pidada, annab ilmatark lootust.

"Veebruarikuu tuleb täpselt nii, nagu praegu õues ilm on (ilmateenistuse kaardi järgi -8 Ida-Virumaal kuni +1 kraadi Saaremaal – toim). Aga vahepeal pöörab ikka sulaks ka, nagu näitab seapõrn," räägib Tiismaa ja lisab selgituseks: "Seapõrn on õhuke, nii et selle järgi ikka pehme talv."

Kui möödunud aastal tuli Ameerika poolt meile külmalaine, siis tänavu pole sellist asja oodata. "Ameeriklased olid pakkunud, et tänavu tuleb Euroopas väga külm talv – ei tule, seda ei maksa küll loota," on Tiismaa kindel.

Tiismaa parandab meediasse sattunud eksitust, nagu saaks seapõrna järgi ka lume paksust ennustada. "See ei ole võimalik. Aga seapõrna paksuse järgi on talve küll võimalik ennustada. Ikka pehme talv ja kestab edasi, nii et olge mureta," kinnitab ilmatark veelkord. "See külmalaine, mis siin väikene jõnks on sees, on praegu või tuleb natuke hiljem, veebruarikuus," tõlgendab ta seapõrna maastikku.

Ka keskmine sademete norm võib Tiismaa hinnangul täituda. "Kui nüüd tuleb veel sademeid juurde – sel kuul ja järgmisel –, siis võib-olla tuleb isegi keskmine sademete norm täis. Tiik, mis suvel oli praktiliselt tühi ja kokrede seljad juba väljas, on nüüd ääreni vett täis. Ja kraavides on ka vesi, nii et hullu ei ole," räägib ta.

Lund tuleb veebruaris juurde ja isegi Lääne-Eesti rahvas saab natuke suusatada, aga tali venib Tiismaa arvates pikemaks. "Talv kestab veebruari- ja isegi ehk märtsikuu ilusasti välja ja siis võib-olla läheb tõesti äkki soojaks." Kas aprill tuleb soe või külm, seda saavat öelda alles märtsis.

Tiismaa põikab ilmaennustuselt ka elu praktilisema poole peale ning nendib, et sel talvel on tal poole vähem küttepuid kulunud. "Vaestel inimestel veab, kui soe talv on." See aga ei tähenda, et järgmisel aastal võiks küttemuredega ilma peale loota.

"Ma loodan, et Tartu maraton saab seekord ehk ikkagi ära peetud, kuigi lumekihi paksus pole eriti suur. Lootus on. Aga ilm teeb ikka teinekord omad trikid ka... Mina ei ole Kuuse-taat – tema pidi kaks aastat juba ennustama ilma ette," naerab Tiismaa.