TARK TÜÜP: Hunt on sama intelligentne kui koer. Inimene ei pidanud koera kodustamise käigus looma just palju targemaks koolitama.Foto: PantherMedia / Scanpix
Ilm
24. jaanuar 2015, 07:00

Hunt ongi nagu koer: kannatlik ja tähelepanelik (27)

Ütled koer ja mõtled inimese truule sõbrale, kes päästab uppujaid ja otsib lõhkeainet. Ütled hunt, tuleb pähe mõte isepäisest ja kavalast metsloomast, kes varastab lambaid ega põlga ära ka koerte murdmist. Tegelikult on hunt ja koer sarnasemad, kui oskame arvata.

Koerad on inimese kõrval elanud üle 15 000 aasta. Teadlased vaidlevad siiani selle üle, kus ja millal koer esimesena inimese kaaslaseks sai. Ühel meelel ollakse selles, et just kodustamine on kõik iseloomuvead koerast välja rookinud ja teinud temast inimese isetu kaaslase.

Ometi on ka huntidel suurepärased vaimsed võimed, mis lubavad neil edukalt suhelda ja teisi mõjutada. Näiteks on hundid sama kannatlikud kui koerad. Tähelepanelikkuse poolest on keskmine hunt penidest kõvasti üle.

Sellisele järeldusele on jõudnud Viini veterinaariaülikooli juures tegutsevad hundiuurijad, kes teevad katseid nii vangistuses üles kasvanud hundikutsikate kui ka eri tõugu koertega.

Näiteks lasti ühe eksperimendi käigus loomadel jälgida, kuidas treenitud koer avas oma lõugade või käppadega luugi ning sai kastist toitu. Pärast seda said nii hundid kui ka koerad ise kasti avamist proovida ja selgus, et noored hundid said koerakutsikatest palju paremini hakkama. Koerte õppimisvõime ei paranenud ka siis, kui nad täiskasvanuks said.

Huntide heal matkimisvõimel on lihtne põhjus. Karjaelus on eluliselt tähtis osata kaaslasi jälgida ning nendega koos tegutseda. Kes teistega koos hakkama ei saa, see karja ei sobi.

Uurimiskeskuse bioloogid on loonud teooria, et inimese ja koera heade suhete vundamendiks on hundi iseloomuomadused. Tõenäoliselt panid inimesed tähele huntide nutikust ja tähelepanelikkust ning hakkasid endale selliseid loomi kaaslaseks soovima.

Oletuse kontrollimiseks võrdlesid teadlased sarnastes tingimustes üles kasvanud koerakutsikate ja noorte huntide karjasuhteid ja seda, kuidas nad inimestega suhtlesid. Näiteks pidid katseloomad otsima maiustusi, mille oli ära peitnud kas teine loom või hoopis inimene.

Pikkade katseseeriate põhjal selgus: koerad ja hundid on oma suhtlemisoskustelt täiesti võrdsed. Nii koerad kui ka hundid jälgisid hoolikalt oma liigikaaslasi. Ka inimese antud vihjeid mõistsid nad võrdselt hästi.

Hundid suutsid ootamatult edukalt jälgida inimese pilku ja aru saada, kuhu ta vaatas. Nad vaatlesid inimest tähelepanelikult ega lootnud toidu leidmisel ainult haistmisele.

Veelgi enam – kui inimene ainult teeskles maiuspala peitmist, ei viitsinud hundid üldse otsimisega vaeva näha.

Seega on hundid sama intelligentsed kui koerad. Inimene ei pidanud koera kodustamise käigus enam paremaks ega targemaks aretama.

Miks koer meile hundist lähedasem ja sõbralikum tundub? Ilmselt ainult seetõttu, et penid on pikka aega inimese juures elanud, meiega harjunud ja seetõttu palju julgemad.