KAS SUVI TULEB SOE? Milline tuleb tänavune suvi, selle kohta ütleb Kuuse-taat, et suvi tuleb ühtlaselt soe, kuid mitte palav.Foto: Aldo Luud
Ilm
26. jaanuar 2015, 07:00

Kuuse-taat: suvi tuleb ühtlaselt soe ja ilma kuumalaineta (33)

Eile oli paavlipäev ja vanarahvas teadis rääkida, et too päev ennustab suveilma. "Vanasti võis niimoodi olla, aga nüüd on teisiti," ütleb Kuuse-taat, et tema rahvakalendri tähtpäeva järgi ilma ei ennusta. Aga mida toob suvi? 

Eile oli 25. jaanuar ehk paavlipäev. Selle kohta on öeldud, et too päev tähistab talve keskpaika ning paavlipäeva ilm ennustab suveilma. Berta ehk Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas annab teada, et kui sel päeval paistab päike, on suvi päikseline ja soe ning saak hea. Kui aga on sajune ilm, siis tulevad haigused ja vihmane suvi. Näiteks Tartus oli eile pilves ilm, kohati sadas kerget õrna lund.

Mida aga ütleb rahvakalendri tähtpäevade põhjal ilmaennustamise kohta Eesti üks staažikaim ilmatark Elmar Kuus ehk Kuuse-taat? "Seda ei ole võimalik sellega siduda. Sellepärast, et ilm nendest päevadest väga ei hooli. Teised asjad mõjutavad meie ilma, mitte ühed või teised päevad," ütleb Kuuse-taat, et tema rahvakalendri tähtpäeva alusel ilma ei ennusta. "Rahvakalendri järgi ilmaennustamine oli vajalik siis, kui teisi ilmaennustamise viise ei tuntud. Nüüd on hoopis midagi muud." Kuuse-taadile on tähtis õhuvoolude liikumise vaatamine. "Olen jälginud õhuvoolude liikumist paarkümmend aastat ja selle järgi vaatan ja ennustan ilma," teatab ta.

Milline suvi meid ikkagi ees ootab? "Kõige rohkem mõjutavad meie ilma õhuvoolude liikumised," selgitab Kuuse-taat. "Ja need liikumised on nii, et üks ja samasugune või enam-vähem samasugune liikumine püsib kolm kuni viis aastat. Meil on nüüd ligemale kaks aastat olnud selline õhuvoolude liikumine, mis toob hästi palju lõunatuuli ja sooja, nii suvel kui ka talv läbi. See peaks meil veel paar aastat edasi kestma."

Kuuse-taadi sõnul tuleb suvi soe, kuid mitte palav. "Tuleb ühtlane soe suvi alates maikuust kuni augusti lõpuni, ilma tagasilöökideta. Püsisoojust on kuni kuus kuud enam-vähem ühtlase temperatuuriga. Suurt kuumust ei tohiks sellel suvel tulla. Suvi peaks olema natuke tagasihoidlikum, 25 kraadi ringis. Vihma võib kergelt tulla, mitte palju. Vihmade aeg on meil möödas."

Rõõmusõnum on tal kevade- ja sügisesõpradele. "Kevadel ja sügisel on soojemad kuud. Aprill on väga soe. Arvan, et aprillis võib tulla 25 kraadi sooja või veelgi enam. Ja sügisel, septembris, võib ka tulla kuskil 30 kraadi või ka veidi enam." Kuuse-taat lisab, et mullu oli maailmas üks soojemaid aastaid ja nüüd peaks tulema veelgi soojem. "Eelmise aasta aprillist peale on meil peaaegu iga kuu olnud keskmisest kraad või paar soojem.

Rekord oli eelmisel kuul, kui kuni 22. kuupäevani oli meil detsember kuus kraadi keskmisest soojem. Ja kui nädal aega külma oli, siis tuli pluss kolme peale." 

Külma ja lumesadu 

Rääkides jaanuari viimase nädala ilmast, siis ilmateenistuse prognoosi põhjal ootavad sel nädalal ees öised krõbedamad miinuskraadid ja lumesadu. Pärnumaa staažikas loodusvaatleja, ilmatark Ilmar Tiismaa on öelnud, et tänavune talv jääb pehmeks, kuid venib pikaks. Lund tuleb juurde, nii et ka Lääne-Eestis saab suusatada.