Poliitik Kristiina Ojuland "Looduslikus valikus" vutti nülgimas.Foto: TV3/Kuvatõmmis
Loomad
3. veebruar 2015, 16:54

Loomakaitsjad taunivad TV3 sarjas "Looduslik valik" toimunud vuttide tapmist (120)

Eile ekraanile jõudnud TV3 telesaates "Looduslik valik" toimunud vuttide tapmine ei olnud Eesti Loomakaitse Seltsi teatel loomakaitseseadusega kooskõlas ning oli ka eetilistel ja moraalsetel kaalutlustel taunimist väärt.

Kuue riigikokku kandideeriva Eesti poliitiku looduses hakkama saamist kajastava tõsieluseriaali kolmandas osas tõi saatejuht osalistele karbi sees kuus elusat vutti, andes neile 15 minutit aega, et linnud oleksid "pottipanekuks valmis". Martin Helme ja Mihhail Korb olid nõus lindude tapmise enda peale võtma ja ehkki seda protsessi näidati kaugelt ja tumendatult, sai hiljem näha, kuidas Kristiina Ojuland kitkus peata linnurümbalt sulgi.

"Meelelahutuseks ja telesaate reitingu tõstmiseks ei ole loomade tapmine kuidagi põhjendatud, ka ei olnud üleriigilises saates näidatu loomakaitseseadusega kooskõlas – rääkimata sellest, et kahetsusväärsesse olukorda pandud riigikokku kandideerijad peaksid olema rahvale eeskujuks," ütles Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll.

"Pöördume TV3 käitumise osas Veterinaar- ja Toiduameti ning Avaliku Sõna Nõukogu poole – loodetavasti tuletavad vastavad ametid meelde eetika- ja moraalinormide piire ning kehtivaid loomakaitseseadusi ja õnnestub järgmisel korral sellisest meelelahutusest hoiduda," lisas Mäll.

Loomakaitseseaduse paragrahv 13 sätestab põllumajanduslooma tapmise ja hukkamise, mille lõigete 1-3 vastu saates eksiti, teatas Eesti Loomakaitse Selts.

Nimelt põllumajandusloomana peetav kodulind, kes tapetakse väljaspool tapamaja oma tarbeks, tuleb enne hukkamist uimastada, et ta peaks enne surma võimalikult vähe valu ja kannatusi taluma. Looma uimastab ja tapab seaduse järgi isik, kellel on asjakohased teadmised ja praktilised oskused.

"Loomakaitseseaduse paragrahv 19 sätestab looma hukkamise alaealise juuresolekul, mis tekitab küsimuse, kuidas saatetegijad tagasid selle, et looma hukkamine ei satuks laste teadvusvälja. Paku juures sagimist ja lendavaid sulgi oskavad lapsed seostada ka ilma otsese pea maha löömise näitamiseta," seisab Eesti Loomakaitse Seltsi pressiteates.

Eesti Loomakaitse Selts on 2000. aastast tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine.