Successi järv Californias. Foto: AFP / Scanpix
Ilm
13. veebruar 2015, 16:00

NASA uurimus: Ameerikat ootavad ees aastakümnete pikkused põuaajad (27)

Ameerika edela- ja keskosa ootab ees sellised põuaajad, mis on võrreldavad tuhande aasta tagustega, jõuti järeldusele uurimuses, mille viisid läbi USA teadlased.

Californias on juba praegu väga kuiv, kuid need põuaolud on veel üsna leebed võrreldes 12. ja 13. sajandiga, kirjutab BBC.

Teadlased on võrrelnud varasemaid põuaperioode, et prognoosida eelolevaid aastakümneid. Uurimistöös oletatakse, et Ameerikal seisavad ees enneolematud kuivaajad. "Megapõuad 12. ja 13. sajandil kestsid järjest 20, 30, 40 ja 50 aastat ning need olid põuad, mida mitte keegi Ameerika Ühendriikide ajaloos polnud kogenud," rääkis Ben Cook NASA Goddardi kosmoseuuringute instituudist.

"Põuad, mida inimesed mäletavad veel 1930. aastatest või 1950. aastatest, või praegune põud Californias ja edelas, on loomulikult mööduvad põuad, mis eeldatavasti kestavad vaid mõned aastad, võib-olla kümmekond aastat. Aga kujutage ette, et praegune California põud kestab veel 20 aastat!" rääkis Cook, kelle uurimistöö avaldati ajakirjas Science Advances.

Ollakse nõus, et Ameerika edelaosa ja kesktasandik – alad Põhja-Texasest Dakotani – kuivavad kasvuhoonegaaside koguse suurenemise tulemusel atmosfääris. 

Erakordse veepuuduse käes kannatab praegu ka Brasiilia. Sau Paulo osariigis asuv Catareira veereservuaar on kuivanud ning põud on 80 aasta suurim, mil veetase on rekordmadalal.