Rae valla põllumees Meelis Aaslaid ja poeg Eduard (vasakul) loodavad, et öökülma ei tule. Foto: MATI HIIS
Ilm
14. märts 2015, 07:00

Ilmatark ennustab: tuleb veel lobjakat – kevadeks läheb emadepäeval! (22)

"Lugupeetud daamid, võtke karupüksid kolikambrist välja, neid läheb veel ka jaanipäeval vaja," soovitab ilmatark ning ennustab pikka ja külma kevadet.

Raplamaa ilmatark Arvo Saidla ei soovita põlduritel veel väljadele minna.

"Natuke soojemaks läheb, aga ega see ei jää selliseks. Ma arvan, et aprillis võib veel lumelörakat teha ja võib-olla külma ka. See kevad on jahe ja nihkub nii jaanipäevani välja," ennustab Saidla.

"Tuuled on nii keerutavad. Enne puhub tuul nina peast ära ja pärast vaatad, et juba on tagumikus kinni," seletab Saidla, et selline keerutamine ei lase ilusatel ilmadel püsida. Kevade pikka tulemist ennustab Saidla kuuskede järgi, mis lasid tänavu esimest korda okkaid alles vastlapäeval. Sellest tuleb lugeda 40 päeva, kui kuusk laseb okast teist korda ja sellest omakorda 40 päeva pärast on kevad käes. Ehk alles mais, emadepäevaks.

"Ega praegu ei ole tunnet, et kevad tuleks. Ilmad on ilusad küll, aga olin neljapäeval kalavetel ja ei olnud meeldiv olla. Sarapuuurvad on normaalsed, aga pajutibud on ainult mõne üksiku päiksepoolse külje peal. Ja vihma tuleb kevadel vähe. Suve esimesel poolel võib vihma tulla kuigivõrd, aga teine pool on kuivapoolne. Rannailmad tulevad juulikuus."

Kuiva augustit ootab ka Rae valla põllumees Meelis Aaslaid, aga et veel külma võib tulla, ei ole hea.

Aaslaid naerab, et ilma poolest on põldnikele raske meele järele olla, aga praegune lumeta tali ei tee talle tuska.

"Praegu väga hullu pole. Talivilja seisukohast on ideaalne see, kui kergelt ära külmetab ja lumi peale tuleb. Nüüd on külmetanud küll. Kui lumi sulale maale tuleb, siis kipub mädanema minema. Kui praegu kõva külma peale ei tule, siis ei saa viriseda," ütleb Aaslaid, et kui vili ärkab soojaga ellu ja kui siis külma teeb, võib saak tuksi minna.

"Praegu on vinks-vonks. Kodus on küttepuid ka vähem läinud, selles mõttes on lihtsam ja vähem tööd," kiidab ta. Olgu ilmad kuitahes ilusad, ei julge Aaslaid siiski veel põllutöödele mõelda.

"Meie kliimas on märtsis vara külvata. Võib-olla aprilli keskel. Peab ikka kalendrit ka vaatama."

Kes tahab, saaks Aaslaiu sõnul juba künda, tema vaatab tehnikat üle.

Aaslaid räägib, et kui ilusad ilmad jätkuvad ja saab varem külvama hakata, siis võiks augustis koristama asuda.

Statistiliselt on siis ilusamad ilmad kui septembris. "Samas on aiapidajatele kevad varem tulnud ja nemad peaksid viljapuid lõikama tormama.

"Tulge vaadake, praegu lõikan," ütleb Ambla valla Rebase talu peremees Meelis Tiigemäe, kes perega õunaaeda peab.

"Tegelikult puu seisukohalt oleks kõige õigem ja tervislikum lõigata suvel. Aga võrakujundust on palju kergem jälgida lehtedeta puul," seletab Tiigemäe, miks just praegu lõikama peaks.

"Mahlad veel ei liigu. Vahtral ja kasel on võib-olla mahlad lahti, aga õunapuudel veel mitte. Praegu on hea aeg lõigata."