Foto: Erakogu
Tarbija
16. märts 2015, 12:30

FOTO: kas Brasiilia mürgiämblik on redutanud ka Eestis müügil olevatel banaanidel? (15)

Päevad pärast seda, kui meedias hakkas levima lugu Suurbritannia pereemast, kes leidis supermarketist ostetud banaanist Brasiilia rändämbliku munadega kookoni, ilmus sotsiaalmeediasse noore Eesti naise postitus, kes jagas fotot Pärnu toidupoes müügil olnud banaanidest, kus oli tema hinnangul peal eksootilise mürgiämbliku kookonile sarnane moodustis. Zooloog Aleksei Turovski kinnitas, et tegemist on ämbliku kookoniga, kuid mitte Brasiilia rändämbliku omaga.

Facebookis fotot jaganud naisterahvas ütles Õhtulehele, et see on tehtud pühapäeva õhtul kella 19 paiku Pärnus.

"Meedia andmetel ei ole Eestis seni sellist juhtumit olnud. Läksime peale trenni Pärnu Keskuse Delice'i toidupoodi ja voilà...banaani letilt avanes kahtlaselt sarnane pilt artiklis nähtuga," viitas ta Facebooki postituses Suurbritannia pereema juhtumile.

"Nüüd olen küll eriti tähelepanelik banaane valides," märkis ta ja lisas, et Delice’i teenindaja korjas kahtlase välimusga puuvilja kiiresti müügilt ära.

Naisterahvas rõhutas, et kindlasti pole juhtunus süüdi pood, kust ta banaanid leidis. "Banaanid võisid sattuda misiganes poeletile," ütles ta.

Zooloog Aleksei Turovski hinnangul on fotol tegemist küll ämbliku kookoniga, kuid pildi järgi on raske öelda, millise ämbliku.

"Üks asi on täiesti kindel, see ei ole Brasiilia rändtarantel. Sel väga lihtsal põhjusel, et Brasiilia rändtarantel kannab oma kookonit kaasas," selgitas Turovski.

"See on kindlapeale ämbliku kookon, kuid kes ta on, seda öelda võimalik ei ole," lisas ta.

Ühendkuningriigi pereema õõvastav leid

Suurbritanniast pärit kahe lapse ema Maria Layton (43) leidis möödunud nädalal Tesco supermarketist ostetud Costa Ricast imporditud banaanide seest ämbliku munad. Kui ta kookoni avastas, hakkasid ämblikud koheselt munadest välja kooruma, kirjutas Telegraph.

Maria oli näinud uudislõiku Brasiilia rändämblikest ja ta tundis nende kookoni kohe ära. Tegemist on maailma ühe kõige mürgisema ämblikuliigiga.

Naine, ehkki väga hirmunud, pani banaanid suletud karpi ja selle asetas ta sügavkülma, mille tagajärjel ämblikud surid.

Brasiilia rändämblikke kutsutakse vahel banaaniämblikeks, sest nad on tuntud selle poolest, et neile meeldib end banaanilehtede vahele peita.

Peamiselt elutseb liik Lõuna- ja Kesk-Ameerikas.

Ämblik kannab endas mürgist neurotoksiini, mis võib kaasa tuua täieliku lihasjõuetuse, lämbumise ja osalise halvatuse.

Oma mürgiga saab ämblik inimese tappa vaid kahe tunniga, kuid ta võib anda oma meessoost ohvritele kuni neljatunnise valuliku erektsiooni. Pärast seda ohver sureb.