Lagled, hanedFoto: Henn Soodla, Pärnu Postimees
Ilm
6. aprill 2015, 17:08

Kes oli lihavõtte linnuvaatluse kõige haruldasem leid? (2)

Möödunud nädalavahetusel Eesti Ornitoloogiaühingu (EOÜ) korraldatud lihavõtte linnuvaatluspäevadel oli vaatamata kehvale ilmale esialgse kiirkokkuvõtte tegemise ajaks kirja pandud vähemalt 85 000 lindu 151 liigist. Vaatlusi saab edastada veel kuni eesoleva neljapäevani, lõplik kokkuvõte tehakse järgmisel nädalal.

Esialgse kokkuvõtte järgi olid üle kolmandiku kirja pandud lindudest haned, kellel on käimas aktiivne ränne. Arvukamalt nähti veel metsvinte, naeru- ja kalakajakaid ning kormorane. Saabuma on hakanud ka linavästrikud, punarinnad, vainu- ja laulurästad, kivitäksid, kalakotkad, must-toonekured jt.

Kõige sagedamini kohatud linnuliikideks olid kiirtulemuste järgi rasvatihane, hallvares, metsvint, sinikael-part ja kuldnokk.

Lihavõttepühade kõige haruldasem leid oli juba reedel Räpina lähistel hanede seas nähtud eskimo lagle. Selle linnuliigi looduslik päritolu on meil siiski kahtluse all.

Lihavõtte nädalavahetusel kohatud linde saab 9. aprillini kirja panna EOÜ kodulehel www.eoy.ee või saata postiga aadressil Veski 4, 51005 Tartu. EOÜ tänab kõiki vaatluspäevadel osalejaid, linnuretkede korraldajaid ning Kristjan Adojaani ja OÜ 5dVisionit elektroonilise vaatlusankeedi loomise eest.