Foto: Reuters/NASA
Ilm
11. aprill 2015, 08:00

NASA: 20 aasta jooksul leitakse maaväline elu (6)

7. aprillil avaldasid kosmose agentuur silmas rohelisi mehikesi. Tõenäoliselt tuvastatakse kõigepealt mikroobe või muid algelisi eluvorme.

NASA uurijate arvamuse taga on hiljutised avastused: tuleb välja, et vesi on päikesesüsteemis palju tavalisem, kui seni arvatud.

Näiteks on Jupiteri kaaslase Europa jäise pinna all peidus meri. Saturni kuul Enceladusel purskavad allikad. Mõni nädal tagasi teatas NASA, et Jupiteri suurimal kaaslasel Ganymedesel on soolane ookean.

Need leiud sunnivad astronoome ümber hindama seda, kuidas elukõlblikke taevakehi otsida. Pikka aega peeti elukõlblikeks ju vaid oma tähest kindlal kaugusel asuvaid planeete. Loogika oli see, et tähele liiga lähedal oleval planeedil aurustub vesi ära; kaugel planeedil on jälle elutu jääkõrb.

Nüüd teatakse, et Europa pinnal on vedelat vett, kuigi see taevakeha asub Päikesest peaaegu 800 miljoni kilomeetri kaugusel. Hiidplaneet Jupiteri raskusjõud tekitab Europas hõõrdumist ja soojendab seda. Seega võivad eluks kõlvata paljude suurte planeetide kaaslased.