KOSUB: Emata jäänud kängurupoeg on esialgsest šokist üle saanud, on hakanud inimesi usaldama ja sööb hästi.Foto: Luulupe.com
Eesti uudised
22. aprill 2015, 07:00

Saaremaa looma- ja linnupargi kängurupoeg jäi emast ilma (11)

"Hommikul vaatasin kõik loomad üle ja nad paistsid terved. Õhtul, kui tagasi läksin, siis nägin, et emakänguru istub nurgas ja hingeldab raskelt ning kustub silmanähtavalt," räägib Luulupe looma- ja linnupargi omanik Kalle Kütt, kuidas loom tema käte vahel suri.

Känguruemast jäi maha kolmekuune poeg. Tema näol on tegemist noorima kängurulapsega Eestis, kes vajab suureks kasvamisel inimeste abi. Kalle Kütt ütleb, et kui ta poja hinge vaakuva ema kukrust välja võttis, oli ta nii pisike ja ilma karvadeta nagu väike rott. "Konsulteerisin Muhu jaanalinnufarmi omanikuga, kust känguruema endale soetasime ja nemad proovisid, et ehk võtab üks teine, samuti inimeste poolt suureks kasvatatud känguru võõra poja omaks, kui see tema kukrusse pista," räägib Kalle.

Paraku aga nii ei läinud: "Siis ikka teatasid, et ei, katsuge nüüd ise hakkama saada. Teda on vaja iga kahe tunni tagant toita ja minul seda aega ei ole kahjuks. Sest teda ei kasvata nii üles, et riputad koti radiaatori külge, vaid ta peab ikka kaelas rippuma, ta vajab tegelemist, lutitamist ja kehasoojust."

Selle peale ütles Luulupe looma- ja linnupargi veebilehte luua aidanud Tarmo, et tema võib aidata. "Tarmo on suur loomasõber. Ma küll ütlesin talle, et mõtle hoolikalt järele, sa paned end sellega nii kinni, aga ta tahtis proovida ja miks mitte anda inimesele võimalus. Nüüd ta siis rassibki temaga," on Kalle sõbrale tänulik.

Tarmo sõnul on kängurupoeg esialgsest šokist üle saanud: "Ta on juba sõbralikuks muutunud ja usaldab inimest. On hea isuga, kõik on nii, nagu olema peaks."

Spetsialistid vaatasid kängurupoja läbi ja nende hinnangul on tema seisund igati hea. Ta sööb isuga ning kui laupäeval oli tema kehakaal 273 grammi, siis esmaspäeval oli see Kalle sõnul juba 290 grammi: "Vaikselt võtab juurde." Kängurupoeg imeb ööpäevas 41 milligrammi piima. See tuleb jagada 12 toidukorra peale, mis tähendab seda, et teda peab ka öösiti toitma.

"See ongi ehk kõige raskem ja teda on vaja niimoodi toita veel vähemalt kaks kuud. Eks ta ole võib-olla mõnevõrra raskem ülesanne, kui väikse lapse toitmine, aga ta on heades kätes," ütleb Tarmo.

Nime pisikesel kängurupojal veel ei ole, kuid et ta on esimene Saaremaal sündinud känguru, siis küllap saab tal olema mõni eestipärane nimi.

Isakänguru vajab uut kaaslast

Kalle ütleb, et kui kõige keerulisemad ajad on möödas ja lutitamist pole enam nii sageli vaja, tuleb kängurupoeg kindlasti nende juurde tagasi: "Paar korda ööpäevas lutitamist, sellega saan ma juba ise muude tegemiste kõrvalt hakkama."

Kängurulast ootab koju ka tema isa, kelle pärast Kallel aga omakorda mure on. "Kui ema suri, siis mulle öeldi, et jälgi nüüd isa, et ta ikka sööks, sest känguru on nagu luik – kui üks sureb, võib teinegi seda teha. Talle on kaaslast kõrvale vaja," selgitab Kalle ja ütleb, et paraku ei ole känguru just levinud loom ning seetõttu ei ole tema soetamine odavate killast. "Meil on Muhu jaanalinnufarmiga kokku lepitud, et nende käest saame uue osta, aga see läheb maksma kuskil 1000 eurot või natukene rohkem. Kõik sõltub ka looma vanusest."

Kallel pole seda raha kohe kuskilt võtta, kuid samas oleks ääretult kurb, kui teine loom peaks seetõttu hukka saama. Seega peab talle kuidagi kaaslase leidma: "Muidu oleks kaotus topelt." Känguruema viidi lahkamisele, et surma põhjuses selgust saada. Esialgne arvamus on, et tal oli vaid üks neer ja kopsupõletik.

"Millest see tekkida võis, veel ei tea. Võib arvata, et kuna tal oli poeg kukrus ja see oli tema esimene poeg, siis see koormas niigi õrna immuunsüsteemi, mis jäi nõrgaks ja ehk ema nii külmetaski," oletab Kalle, kes algul arvas, et ehk on ema kelleltki hammustada saanud. "See ei tundnud lihtsalt reaalne, et loom niimoodi silmanähtavalt lihtsalt ära kustub."

Täpsed tulemused peaksid selguma nädala jooksul.

Luulupe looma- ja linnupark asutati 2014. aastal, kui pargi üks asutajatest, mõni aasta varem Kuressaarest maale elama kolinud Kalle Kütt otsustas enda ja laste rõõmuks mõne looma võtta. Praeguseks on Luulupele teiste seas tee leidnud näiteks paabulinnud, lambad, mägiveised ja faasanid.