NinasarvikFoto: STEFAN HEUNIS
Ilm
4. mai 2015, 14:17

Maailma kõige suuremad loomad on huku äärel (8)

Maailma suurimate loomade asurkonnad kuivavad kokku. Loodusfilmides nähtud elevandikarjad võivad varsti täitsa ära kaduda, vahendas BBC rahvusvahelise teadlaste rühma uurimust.

USA Oregoni ülikooli teadlastejuhitud uurimisrühm analüüsis kõikide rohkem kui sada kilogrammi kaaluvate taimtoiduliste loomade levikut ja arvukust.

Selgus, et ligikaudu 60 protsenti suurtest taimtoidulistest loomaliikidest on väljasuremise äärel. Põhjuseks on salaküttimine ja elupaikade kadumine.

Juba lähimas tulevikus jäävad metsad, rohumaad, savannid ja kõrbed loomadest tühjaks. Näiteks ninasarvikud, keda kütitakse nende sarvede pärast, võivad Aafrikas täiesti välja surra juba 20 aasta pärast.

Rohusööjate kadumine mõjutab ka paljusid teisi elusolendeid. Kiskjatel - lõvidel, leopardidel - jääb toitu vähemaks. Kannatavad ka taimed, kes haagivad oma seemned loomakarvade külge, et kaugemale levida.

Ka inimesed ei jää puutumata. Jahimeeste hõimude toidulaud jääb napimaks. Elevantide ja teiste suurte loomade kadumine vähendab turistide huvi.

Kõige rohkem hävimisohus liike elab Kagu-Aasias, Indias ja Aafrikas. Euroopa ja Põhja-Ameerika kaotasid oma suured rohusööjad loomad - mammutid ja karvased ninasarvikud - juba eelmiste väljasuremislainete ajal.