Ilm

Põder ründas Paralepas väikest tüdrukut (52)

LISA KOMMENTAAR

no jh 10. mai 2015, 15:50
ilmselt põdral kuskil emane ja poeg. kaitses neid koerte eest. pole tarvis metsas kolada suured hundikoerad kaasas. lambist loom ei ründa kedagi .
Jalutaja8. mai 2015, 09:10
Olen ka seal metsas koertega jalutanud ja seda põtra näinud, ei rünnanud ta midagi, vaatas ja läks edasi. Nende koerte omanik on Vahur Viitmaa ja need koerad juba rahulikult ei jaluta, nad on ka kodus aias nagu metslased, tuleks või läbi värava ja lõugavad aias, mis jube.Imestan ainult selle üle, et need koerad pole metsas inimesi veel rünnanud. Koerte omanik on ise süüdi, et põder ründas koeri, kahju on ainult lapsest, kes sai kindlasti tõelise trauma, aga omaniku võiks küll vastutusele võtta.Kurjad koerad lahtiselt metsloomi rõndamas.
jah7. mai 2015, 23:50
...aga alles hiljuti üks tegelane seletas raadios, et eestimaal metsas pole ühtegi inimesele ohtlikku looma....ja reporteritädi/ saatejuht laulis sama kaasa! Ometi paar aastat tagasi hammustas karu mehel jalaluu pooleks kodust 300m kaugusel....no ei ole ohtlikke loomi meie metsas.K...di ullikesed!
Alvaro-Mati Viilver10. mai 2015, 06:27
Ega iial ei tea, mida metsas või koduaias kohata võib, sest tänapäeval tuuakse ka välismaalt neid koaalasi jne siia eestisse. Ega muidugi, eks meie endi metsloomad muutuvad ka juba kurjemateks. Näiteks minu Isa on pidanud elama üle usside pesitsuse. Oli umbes 3-5 5 liikmelist ussi ratast, ja minu isa piirasid ümber 3-5 ussi rattana metsa juures ning Isa seisis oma 10 minutit vähemalt nagu post ja hingetuna (peaaegu), et mitte hammustada saada. Lõpuks ussid tüdinesid mu isa piiramisest , sest neid hakkas igav ja lahkusid oma teed. Isa jäi ellu ja pääses tervelt. Ma ei julge varsti ilma teabmilleta metsa minna, ilma et ei kardaks kedagi kohata. Tuleb välja, et ega ilma kaitsevarustuseta sinna metsa polegi enam suurt mõtet ronida, kuna eal ei tea mis ees võib oodata.
aasta oli 19527. mai 2015, 19:57
Põder kohtus metsamehega ja virutas jalagi nii et labakindad mis enne olid kõhu kohal nahkrihma vahel ühtäkki seljal. Nii see mees leiti surnuna ja auk läbi kere.
Jahikas7. mai 2015, 19:00
See oli puhtalt koerte süü, et põder hakkas jalaga toksima. Ta lihtsalt ajas neid minema. Tavaliselt teeb ta seda rahumeelselt, tuleb su juurde ja sa ise lähed ära. Antud hetkel olid mängus koerad ja need tingisid olukorra kus põder kasutas natuke jõudu. Just natuke, kui põder oleks tahtnud, oleks ta nii koera, kui ka lapse pilbasteks löönud. See on tavaline, et häda korral koer peremehe juurest kaitset otsib. Tänagu nad jumalat, et karu polnud, siis oleks halvasti läinud neil kõigil...
krõll7. mai 2015, 18:42
See Paralepa ei ole tavalises mõttes mets, on linna territooriumil asuv spordiradadega männimets ja kuulub administratiivselt Haapsalu linna alla. Raudteejaamast paarsada meetrit ja ongi see nn mets.
Samamoodi on ka Tallinnas Mustamäel TTÜ juures mets.
Ilmselge, et põder on ära eksinud ja inimesed jalutavad seal. Sanatoorium asub ka seal.
Ja ega ennem vist midagi ei tehta, kui põder mõne tervisesportlase või soomlasest SPA külastaja surnuks lööb.
jajaa10. mai 2015, 18:59
erinevalt TTÜ metsast asub Paralepa linna ääres ja usu mind, põdral on täiesti ükskõik, kuhu see administratiivselt kuulub.
Sander7. mai 2015, 18:08
Ikka kõrgelt koolitatud ja intelligentsed koerad seal Läänemaal, häda tehakse kultuurselt metsas. Olen enam kui kindel, et põder oli vasikaga , see "hädategev" peni sattus neile peale ja nii, vasikat kaitsev põder, marru läkski. Metsloom niisama lambist ei ründa.
ainult7. mai 2015, 23:35
....mis vahe sel on miks loom ründas.....määrav on ...et ründas!
...8. mai 2015, 09:45
Küsimus on, et milline loom siis ikka esimesena ründas? Kes saab väita kindlalt, et mitte selle "õnnetu ohvri" enda (kodu)loom tekkinud loos rolli ei mängi? Ja siit jõuamegi tagasi selleni, et inimene otsustas oma looma(d) metsa lahti lasta ja nüüd peab tegelema tagajärgedega ja halab... kuidagi mannetu. Tunnistagu oma eksimust, mitte ärgu ajagu kogu süüd metslooma kaela, kelle koht muide ongi metsas. Koduloomade eest vastutab peremees.
see7. mai 2015, 16:44
mehehakatis kes puu taga märgade pükstega jälgis kuidas põder ta last ründab , tuleks kohtu alla anda. Mitte seepärast,et püksid täis tegi vaid seepärast,et oma tobeda aruga ronis koertega metsa ja lapse kah sellesse aktsiooni kaasas. Tegelikult tuleks talle korralikult tappa anda.
kindlasti mitte7. mai 2015, 22:22
vägivald pole lahendus
mida7. mai 2015, 16:36
kuradit te tolgused ronite koertega metsa. No kui pole mõistust , ärge võtke omale koera. Need molgused veel koguni kahega ja siis veel lehes halama. Meil on kogu mu teadliku elu neljakümne aasta jooksul alati koerad olnud,aga koduhoovist kaugemale kui vajadusel veterinaari juurde ei käi kuskil kolamas. Need komplekside käes vaevlevad koerapidajad on jubedad. Ja lehetüükrid kah omamoodi tolad, teevad metsa põliselukast mingi brutaalse monstrumi.
Tubli loom et andis kappja maitsta7. mai 2015, 15:33
kohalik7. mai 2015, 14:16
Suurelt on raja ääres sildid väljas - koerad on terviserajal keelatud. Koguaeg on probleem sellega, et hoolimatud koeraomanikud oma lemmikute junne rajal likvideerida ei suvatse, mistõttu on tervisesportlastel juba üsna keeruline sellel miiniväljal ilma millegi haisva sisse astumata üldse joosta. Lisaks on muidugi hästi normaalne, et ÕL on loo peategelasest hirmuäratava lapsi sööva tapjapõdra teinud, kuigi ilmselgelt reageeris põder koerte tõttu. Seda kõike oleks saanud muidugi vältida, kui oleks soostutud ka mõne reaalselt teemat jagava spetsialisti kommentaari kuulama, aga selline p*sk müüb niikuinii paremini, eks?
vajab täpsustamis7. mai 2015, 13:37
Kas see oli pöder nagu loom vöi pöder nagu meie pöhjanaaber?
ehk täpsustad7. mai 2015, 22:26
Kas oled loll või lollim?
Kas praegusel ajal...7. mai 2015, 13:34
..käivad ajakirjanikud ka metsajalutuskäigul , suvalise perega kaasas, et seda seika teavad või on see isa ise kohe jooksnud toimetusse, et püünele pääseda?
Põder7. mai 2015, 13:08
Minä en tehnyt mitään!
7. mai 2015, 12:36
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
lendav mõtte7. mai 2015, 12:54
Metsavaht7. mai 2015, 12:11
Mul on omal juhtunud umbes samasugune asi. Olin ainult üksi. Kohtusin põdraga kes mind nagu ültse ei kartnud. Ma hakkasin tasapisi taanduma. Ta natuke aega jälitas mind sõjaka välimusega aga siis loobus. Hiljem läksin samst kohast läbi ja leidsin poegimiskoha. Oligi põhjus käes.
Jahikas7. mai 2015, 18:31
Nii see üldjuhul ongi.. Põder lihtsalt ajab su minema. Ta tuleb su juurde ja sa lahkud vabatahtlikult...
Metsavaht7. mai 2015, 12:11
Mul on omal juhtunud umbes samasugune asi. Olin ainult üksi. Kohtusin põdraga kes mind nagu ültse ei kartnud. Ma hakkasin tasapisi taanduma. Ta natuke aega jälitas mind sõjaka välimusega aga siis loobus. Hiljem läksin samst kohast läbi ja leidsin poegimiskoha. Oligi põhjus käes.
Tolerast7. mai 2015, 11:57
Kõike võib teha, korda pole.
Täitsa pohlad!
mina oleks ka7. mai 2015, 11:55
Loogiline, et ryndas. Koerarajakad ajasid ta vihaseks
ert7. mai 2015, 15:03
Põder astus arvatavasti koera sita sisse ja pahandas. Paljude inimestega juhtub Tallinna linnas sama asi ;)
kmkm7. mai 2015, 11:49
Lugu lugedes jäi küll imelik mulje ,et isa jooksis puu taha aga komentaare lugedes oli veel kummalisem.põder paraku võibki rünnata ,eriti kui ta peab oma põdravasikaid kaitsma.on olnud ka juhuseid kus põder ründab ka autot.aga kokkuvõttes on igalühel on arvamus asjast ja lapse isa käitumine oli kummaline
Põder7. mai 2015, 11:26
Tulen läbi tihniku oma väikse põdravasikaga. Järsku puude vahelt näen linnamees on parkinud oma jeebi täpselt minu metsasihi ületamise kohta. Üritasin siis ümber pöörata ja tagasi vaikselt hiilida aga võta näpust ( kabjast ). Järsku hüppas üks hundilaadne loom minu vasikale kallale. Siis ei olnud enam aega. Panin ühe hea kabjalöögi talle kuklasse. See mõjus, tõmbas teine metsasügavusse peitu aga kohe oli kohal ka teine samalaadne saatanasigitis. Üritasin ka sellel parajat tou anda, kuid mööda läks kahjuks. Seejärel halvasin ühe väiksemat kasvu inimese liikumisvõime, teda ennast ei tahtnud puutuda., sest oli teine selline rahuliku olekuga aga need rullid tema all sonkisin korralikult läbi. Seda tralli vaatas puu tagant pealt hullumeelse olekuga kahejalgne, kes paaniliselt väiksemat olendit süles hoides raudruuna suunas peitu üritas pugeda.
Paluksin siiralt RMK töötajatel kontrollida tulevikus keda oma territooriumile lubatakse. Avaldan sügavat protesti minu kodusse tungimise vastu.
Parimate soovidega, Teie Põder.
Metsamees7. mai 2015, 11:07
Kunagi sattusin põdrast umbes 6 meetri kaugusse, jäin seisma ning imetlesin teda - siis nägin, et väheke maad eemal on tal väike vasikas, kes hakkas vaarudes eemale kõndima, seejärel pööras emapõder ringi ja kõndis talle järele.
normaalne nähtus7. mai 2015, 10:34
gytuuj7. mai 2015, 10:25
On ikka suurem sigadus kahe koeraga POEGIMISTE ajal jahti pidada (kaks lõastamatta suurt koera metsas lahti on salaküttimine ja ainult salaküttimine). Linnainimesed mõelge millega te tegelete !!!
:S7. mai 2015, 10:16
VOT SIIS ei lase metsas koeri lahti. Ilmselt see teda pahandaski. Aga kui need koerad oleksid mõnda ähedal jalutanud inimest/last tülitanud või lausa rünnanud?
Koeraomanikud EI SAA lihtsalt aru, et kõik ei soovi kohtuda metsas jalutades lahtiste koertega, ükskõik kui õpetatud nad on.
Tiuxs7. mai 2015, 10:02
See on nüüd see tulemus meil siis.Loomade kodurahu on häiritud metsade maha võtmisega ja neil on õigus seda natukestki kaitsta ,et oma lapsi kasvatada ja oma elu elada.Inimesed trügivad sinna kuhu nad ei peaks trügima.
AB7. mai 2015, 10:00
Fakt et põdral võisid läheduses vasikad aga üks loll linnakoer segas neid. Pole kuulnud kunagi et taimetoidulistel loomadel esineb marutõbi, nagu siin kommis. AGA tüdrukul vedas et ratas kaitses.
JUSS7. mai 2015, 09:32
Metslooma on metslooma ettearvamau aru, selliselt võib kõike oodata. Kui elasin maal, kohtusin metsas mitu korda nii põdra kui vahest ohtlikumagi metsseakarjaga. Aga jumala eest, ma ei hakanud neid suu ammuli imetlema nagu mõni naiivne linnainimene.Tõmbusin ikka eest kõrvale ja puu varju.
Aga koeraga ringi kooserdada on halvim variant. Uljas haukuja võib metsloomaga kokku minnes (metslooma jaoks on koer vaenlane, hunt) sageli araks lüüa ja peremehe-perenaise juurde pakku joosta. Tuues sellega raevunud looma just pereme juurde, viimasele kallale.
Koer7. mai 2015, 09:12
ikka peaks haistma metslooma lõhna!tavaliselt koer haugub meeletult , kui leiab looma, mitte ei jookse peremehe taha peitu.
Jutt rohkem muinasjutu sarnane!Ja inimene kuuleb , kui nii suur loom on vosas.imInimene ei jookse puu taha, kui oma järglane jääb hatta,ta laheb kohe oma väikest last kaitsma.Jahimehe jutt!
!7. mai 2015, 09:38
Vaat kus metsloomaekspert meile konsultatsiooni annab! Tundub, et mingi ninatark linlane, kes tegelikult tuhkagi ei tea. Koer on uljas, haugub ja ajab looma taga siis, kui see põgeneb. Kui on tegu aga suurema loomaga, kes kaitsele asub ja ise koera vastu ründab (Suvorovi ütlus: parim kaitse on rünnak!), vaat siis teeb nii mõnigi esialgu uljas linnakoer piltlikult öeldes püksid täis ja jookseb peremehe juurde varju, kaitset otsima. Seda on mujal ning varem korduvalt ette tulnud.
See oli nii vanasti7. mai 2015, 09:38
Nüüd sõidutatakse koeri autos. Meie järeltulijad aga teavad loodusest niipalju, kui ekraanilt näevad ja seda suurendavad.
!!!7. mai 2015, 14:10
Ei kuule...see oli küll sügisel ja oma 30a tagasi, Pääsküla rabas. Olin lastega metsas ja järsku mõni meeter meist eemal ta järsku tõusis ja tõusis...Küll hakkas meil kiire kui aru sain kellega tegemist. Olime arvatavasti põdra lõunauinakut häirinud!
poolik jutt7. mai 2015, 09:02
"Üks koer läks metsa häda tegema..."
Nojah, äkki läks hoopis põtra sakutama?
poolik jutt7. mai 2015, 09:02
"Üks koer läks metsa häda tegema..."
Nojah, äkki läks hoopis põtra sakutama?
sass7. mai 2015, 08:49
Ajakirjandusest mingeid selgitusi saada on lootusetu.
7. mai 2015, 08:49
Mina jalutasime..
Põder lendas..
Ja kuidas see tore lugu lõppes?
lugeja7. mai 2015, 08:49
Väga võimalik, et seal lähistel oli põdral võsas vasikas/vasikad ja ta lihtsalt kaitses oma järglasi.
teder7. mai 2015, 08:37
Põtradel on jooksu aeg.
jeerum7. mai 2015, 08:49
Põdra jooksuaeg on septembris. Praegu on neil poegimise aeg, vabalt võis põdraema pisikesi vasikaid kaitsta.
Tiiger7. mai 2015, 08:35
Põdra käitumise järgi võiks arvata, et inimesed sattusid emapõdrale, kes kaitses oma vasikat. Või hullem variant, marutõbine. Muidu oleks põder kohe ära jooksnud.
7. mai 2015, 08:24
isa jooksis puu taha peitu ja jättis lapse tee peale,et see põdraga ise hakkama saaks?väga segane jutt.
RT7. mai 2015, 08:18
Artikkel jäi pooleli jah,sest koer ju kakles põdraga ja isa tahtis paaniliselt lapsega autoni jõuda aga teine koer oli ka ja see sai põdralt jalaga ning jooksis metsa.Mis tollest koerast edasi sai ? Kas see koer ,kes põdraga kakles sai lõpuks põdrast jagu või hakkas ka kartma ning põgenes nagu esimene koer ja peremees ?
nii?7. mai 2015, 08:03
Kas artikli kirjutamine jäi pooleli? Sooviks saada ka mõne spetsialisti selgitust võimalike põhjuste kohta. Samuti infot, kas sellseid asju on varemgi ette tulnud.