PIKEM SUVI: Kuigi suvel ei pruugi 30 kraadi sooja tulla, kestab see kaua.Foto: Aldo Luud
Ilm
9. mai 2015, 07:00

KUUSE-TAAT ENNUSTAB NIGELAT SUVE: üle 25 kraadi sooja ei tule! (56)

Kuigi kauge USA meteoroloogiateenistus on ennustanud, et Põhjamaades tuleb üle keskmise soe suvi, ütleb ilmatark Kuuse-taat, et neil on õigus, aga see ei tähenda, et palavaks läheks. 30kraadist kuuma ei tulevat.

Kuuse-taat ehk Elmar Kuus istub Põlva järve juures Orajõe kaldal ja püüab kala. "Ma sain paar päeva tagasi niisuguse särje, ma pole kunagi nii suurt saanud," kiidab ta. Latikat pole taat veel saanud.

Kui Võrtsjärve mail ennustavad kalamehed rääbise suuruse järgi ilma – väike rääbis tähendab vihmast suve –, siis Kuuse-taat pistab kala pintslisse ja ilma nende järgi ei ennusta.

"Ega ilm loodusmärkide järgi käi, loodus käib ikka ilma järgi," ütleb ta.

Samas ennustab ta Maalehe ilmatarkadega sarnast suve: keskmine temperatuur tuleb kraad-paar tavalisest soojem, aga üldiselt on see kehvavõitu.

"Ma novembris ennustasin juba, et suvi ei tule palav. Põhiliselt 20–25 kraadi sooja. Mõõdukalt vihma ka, aga seda ei oska hinnata, kui palju millalgi tuleb," räägib Kuuse-taat. "Meie oludes keskmine suvi. Võib-olla keskmisest mõni kraad soojem."

Et Põhjamaades tuleb keskmisest soojem suvi, ennustas ka USA meteoroloogiateenistus Weather Services International (WSI). Soojem on ennustuse järgi mais, juunis ja juulis. Augusti ilma WSI veel prognoosi.

Kui Maalehe ilmatark Indrek Hein Soomaalt ennustab, et külma suve ei tule ja juba mai lõpus on üle 30 kraadi sooja ja saab ujuda, siis Kuuse-taat ennustab siin risti vastupidi. Termomeeter ei pruugi terve suve jooksul 30kraadist sooja näidata ja mai lõpuks ennustab ta 15–20 kraadi.

"Praegu läheb soojemaks ja siis võib pöörata jälle madalamaks, ka juuni alguses. Teine, kus on küllaltki jahe, on jaanipäevast 1. juulini."

Kuiva jaanipäeva Kuuse-taat lubada ei julge. "Jaanipäev on kergelt vihmane. 15–22 kraadi sooja, paremat ma välja pakkuda ei saa." Kuuse-taat arvab, et Põhja-Eestis tuleb veel öökülmasid, aga Lõuna-Eestis enam mitte.

Aga suvi kestvat kaua, lausa oktoobrini: "September on ikka suvekuu ja oodata on kuni 20 kraadi sooja. Oktoobris peaks minema vihmaseks ja vana-naistesuve pidada ei saa, praegu seda näha ei ole."

Üldiselt tuleb suvi Kuuse sõnul muutlik. Kui see paika peab, siis pole ta 40aastase ilmamärkmete tegemise ajal nii vaheldusrikast ilma näinudki.

Soome YLEga vestelnud sealsed ilmatargad lubasid põhjanaabritele pikka ja jahedat venivat kevadet.