Rästik on looduskaitse allFoto: ARNE ADER
Ilm
22. mai 2015, 18:08

ÄRA NII TEE: Osta.ee kasutaja müüs elusat rästikut (40)

Facebookis gruppides levis täna teade, et internetiportaalis Osta.ee on müügil elus rästik alghinnaga 10 senti. Oksjoni lõpuajaks oli märgitud laupäev ning uuele omanikule pakkus Kiviõlis elav müüja võimalust saada loom kätte Omniva pakiautomaadist.

Murelikud inimesed andsid juhtunust teada keskkonnainspektsiooni valveinfotelefonile 1313 ja rästik eemaldati Ida-Virumaa keskkonnainspektorite palvel müügilt.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul kinnitas, et selliste juhtumite puhul proovitakse alati müüjaga ühendust saada ning selgitatakse talle, et tegu pole kooskõlas looduskaitseseadusega.

Nimelt on kõik Eesti roomajad kaitse all. Rästik on Eestis küll kohati tavaline, kuid seda madu ohustab elupaikade kadumine. Palju rästikuid hukkub ka autorataste all ning mürgiseid roomajaid pelgavad inimesed kipuvad neid tapma.

Ometi on madudel looduses täita oluline roll – nad piiravad hiirte arvukust ja on ise omakorda toiduks endast suurematele loomadele.

Keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialist Madli Linder kinnitas, et kaitsealuste liikide loodusest eemaldamine ja nende vangistuses pidamine on keelatud.

"Looduskaitseseadus teeb erandi ainult õppe-, meditsiini- või teadusotstarbe puhul või taasasustamise eesmärgil ja selleks tarbeks tuleb alati taotleda Keskkonnaameti luba. Kuna nende erandite alla antud juhtum ei kuulu ja Keskkonnaamet pole vastavat luba väljastanud, on rästiku püüdmine olnud ebaseaduslik. Loodusest pärinevate kaitsealuste loomade müümine ja igasugused muud tehingud nendega on samuti täielikult keelatud," selgitas ta.

Metslooma koht on metsas

Metsloom on ikka metsloom ja suvalist looma ei tohi endale koju tuua, rõhutas Linder.
See kehtib ka nende liikide kohta, kes pole kaitse all.

Alati on vaja Keskkonnaameti luba, olgu see siis vigastatud või hüljatud loomapoja aitamine, lindude rõngastamine või mingi muu teaduslik tegevus.

Sama meelt on ka  Eestimaa Loomakaitse Liidu roomajate ekspert Kadri Võrel.

"Rästik on samasugune metsloom nagu põder või hunt. Nende koju toomine ning siis oksjonile panemine tunduks ju igale täie mõistuse juures olevale inimesele vale. Rästiku puhul on see täpselt sama arutu tegu.

Metslooma koht on vabas looduses ja meeldib see siis inimestele või mitte, madudega koos elamisega tuleb leppida. Ka nemad on oluline osa meie looduse imelisest mitmekesisusest," selgitas ta.