VANNIPÄEV AITAB: Korrapärasest kasukahooldusest on koerakarvade elamises lendlemise vastu abi, kuid pesupäevadega ei tohiks siiski liiale minna.Foto: Alamy / Vida Press
Kodu
29. mai 2015, 07:00

Lemmikloom ja puhas kodu – on see üldse võimalik? (15)

Neljajalgsetest pereliikmetest on palju rõõmu – kui nad ainult karvad oma kasukas kinni suudaksid hoida! Kuidas kassi- ja koerakarvade koristamisega hõlpsamalt toime tulla?

Midagi pole parata: sellel, kes tahab kahte head – kassi või koera ja puhast kodu – korraga, tuleb lihtsalt sagedamini koristada. See, kui kiiresti kattub pehme mööbel karvadega, on uskumatu, veel kiiremini tekivad aga suured õhulised karvapallid, mis lõbusalt üle põranda lendlevad ning seinaäärtes ja voodialustes hõljuvad.

"Ma mõtlesin omal ajal, kui koeravõttu kaalusin, et no karvake siin, teine seal, mis siis ikka," räägib viieaastase kuldse retriiveri perenaine Egne.

"Nii kaua, kui ta kutsikas oli, polnudki justkui väga vigagi. Tõsi, kõik rõivad tuli ka siis enne väljaminekut kleeprulliga üle käia, muidu inimeste sekka küll minna ei saanud. Aga nüüd on ikka nii, et kui kaks päeva pole tolmuimejaga elamist üle tõmmanud, hõljub juba üks karvatuust siin, teine seal."

Midagi keerulist ju polegi – kui sul on majas loomad, tuleb sundida end iga päev kergelt elamisest üle käima, ütleb Egne: "See ei võta iseenesest üldse palju aega. Meil kodus loomi igale poole ei lasta, ainult kaks tuba, esik ja köök ongi üle tõmmata – aga veidral kombel tundub õhtul väsinuna ainult see mõte, et peaks hakkama kapist tolmuimejat koukima, nii pagana vastumeelne. Kui suudad end sundida, on töö kümne minutiga tehtud."

Et karvakoristusega hõlpsamalt hakkama saada, on Egne püüdnud kõrva taha panna kõik koristusnipid, mida kassi- ja koeraomanikud on omavahel jaganud, ning soovitab neid proovida – nii mõnestki lihtsast nipist on palju abi.

Lihtsaid karvakoristusnippe 

  • Puitmööblilt on kassi- ja koerakarvu lihtsam eemaldada, kui kasutada puuvillast lappi, millele on pihustatud mööbli poleerimisvahendit või antistaatilist tolmueemaldusvahendit. Viimane kõrvaldab elektrilaengu ja karvad eemalduvad kergemini.
  • Pehmet mööblit ja rõivaid on lihtsam puhtaks saada, kui tõmmata kätte kummikinnas ja kasta see niiskeks: kui siis kindaga üle pehme mööbli või kanga tõmmata, kleepuvad karvad kinda külge. Nii saab pinna kiiresti puhtaks, aeg-ajalt tuleb kinnast kraani all loputada.
  • Kui kinnast käepärast pole, on abiks niiske švamm, väiksemaid pindu saab puhastada ka lihtsalt niiske käega.
  • Rõivad ja mööbli saab hõlpsalt puhtaks kleeppaberi rulliga. Kui seda aga käepärast pole, sobib väiksemate pindade puhastamisel kiirabiks ka igasugune kleeplint, kas või maalriteip. Selle saab mässida ümber käe, kleepuv pool väljapoole, ja pinda tupsutades see puhastada. Kui karvu on palju, võib esmalt käia rõiva või mööblipinna üle niiske kummikindaga või vette kastetud käega, seejärel eemaldada allesjäänud karvad kleeplindiga.
  • Lemmikloomapoodides müüakse spetsiaalset karedat kinnast, millega saab nii looma harjata kui ka mööblit puhastada.
  • Vaiba aitab karvadest puhtaks saada niiske mopp, hea on ka kummiharjastega hari, mis tuleks samuti vee all niiskeks kasta.
  • Kaaluda tasub robottolmuimeja soetamist, mis näiteks pererahva eemaloleku ajal omapäi askeldab ja põranda lendlevatest karvadest puhtaks teeb.
  • Rõivad, mis on väga karvaseks saanud, tuleks pessu panna: kõigepealt näiteks vannis loputada, et suuremast osast karvadest vabaneda, ja alles siis masinasse pista.
  • Lemmikloomadega perre tasub soetada tolmuimeja, mis ongi loomakarvade koristamiseks mõeldud – sellel on kaasas spetsiaalne nn turbootsik, mis teeb vaipade ja pehme mööbli puhastamise lihtsaks. Mõnele tavatolmuimeja mudelile saab turbootsiku juurde osta. Ka on abi HEPA filtrist, mis püüab kinni väikesed kõõmaosakesed ja muud allergeenid, et need uuesti õhku ei paiskuks.