Foto: Panthermedia/Scanpix
Uudised
15. juuni 2015, 09:41

12 nippi puukide tõrjumiseks

Puugid kuuluvad Eestimaa suvega ühte sama kindlalt kui sääsed. Kui sääsehammustus ei too reeglina kaasa midagi tüütust sügelusest ja punetusest enamat, siis kohtumine puugiga võib olla märksa tõsisem. Kuidas neid siis vältida?

Koduaias

Kindlasti leidub puuke lodumetsas ja heinamaal rohkem kui koduaaias, kuid kõikjal, kus leidub rohtu ja põõsaid, võib leiduda ka puuke. Seepärast on mõistlik ka oma kodu ja aeda kujundades juba ette mõelda, mida ära teha saab. Seda polegi nii vähe.

1. Puugid ei armasta multši

Kata puhkenurga või -platsi pind multši või kiviplaatidega. Puugid armastavad niisket ja sooja ning katmata alale naljalt ei roni.

2. Loo takistusriba

Kui sinu maja või suvila krunt piirneb metsa või karjamaaga, tee selle serva vähemalt 70 cm laiused multši, kruusa või kiviplaatidega kaetud ribad, neid on puukidel keeruline ületada. Võimalusel eralda sarnaste ribadega murust ka laste mänguplats ja elumaja

3. Lavendel ja sidrun

Krundi serva, aia ja maja äärde ning mängupaikade lähedusse võib istutada ka lavendlit, sidrunheina ja piparmünti. Need mõjuvad muide ka sääskede vastu!

Ka vana hea küüslauk mõjub puukidele peletavalt − külva seda kas või näiteks krundi piirile võsa alla. Sealt on ühtlasi hea käia salati sisse vürtsikaid lehti korjamas. 

Küülaugulahust võib suvel suurema portsu valmis teha ja aeg-ajalt pritsida sellega paiku, mille tahad puhtad hoida.

4. Lupjamine

Kui ruumi vähe ja eraldusribade rajamine võimatu, katseta lupjamist. Osta lubjapulbrit ja lupja maapinda krundi piiril, käidavates kohtades ja maja ümber. Lubi “kuivatab” juba rohule roninud puugid ära ja takistab uutel majale lähenemast. Muide − lupjamine teeb ka murule head, eriti kui oled hädas samblaga.

Lubjata võid täiendavalt ka teeradasid ja eraldusribasid. Ära unusta seda pärast vihma uuesti teha!

5. Hoia muru madal!

Kui muruplatsid on suured ja aega niitmiseks tihti ei ole, hoolitse selle eest, et madalaks oleks pügatud vähemalt maja lähiümbrus, laste mängukohad ja teeradade servad. Kui oled rajanud eraldusribad, hoia ka nende servad kõrgest rohust puhtad, et puugid neist üle ei pääseks. Puuk istub tavaliselt kõrrel maast umbes 10 cm kõrgusel ja võib kerge tuulega lihtsalt üle eraldusriba pudeneda.

 

Loomad ja linnud

Maal aknast välja vaadates on loomulikult tore aias jäneseid või kitsi imetleda, kuid nende kenade loomadega reisivad sageli kaasa ka puugid, kes kasukast maha pudenevad ja näljaselt sind ootama jäävad. Kahjuks teevad sama töö ära ka meie oma koduloomad, kassid ja koerad.

6. Abiks on piirdeaed

Krundi piiramine aiaga vähendaks nende kutsumata külaliste hulka, kes saabuvad elavtranspordiga.

7. Lemmikloomad

Kassid ja koerad tuleb enne sülle võtmist või tuppa laskmist hoolikalt üle vaadata. Reeglina valivad puugid kinnitumiseks koha, kus nahk on õrnem, nii et eriti kontrolli nina ja silmade ümbrust, kõrvu, kaela ja kõhualust. Väga soovitatav on muretseda oma lemmikule kirbu- ja puugirihm või “vaktsineerida” teda spetsiaalsete tilkadega, mille mõju kestab kuu või kauemgi.

8. Linnud

Linnud unustatakse puukidest rääkides sageli täiesti ära, kuid ka linnud võivad neid pahalasi endaga aeda kaasa tuua. Seepärast ei tohiks lindude toidulauda seada laste mänguväljakute või puhkamispaikade lähedusse. Võimalusel tuleks ka selle ümbrus katta multši või kruusaga ning seda regulaarselt lubjata.

 

Suured ja väikesed inimesed

Kui metsa minnes on kohustuslikud kummikud, pikad püksid ja kaetud käsivarred, siis koduaias suvel niimoodi ringi käia on üsna mõeldamatu. Seepärast tuleks tähelepanu pöörata teistele moodustele, et puuk sind kätte ei saaks.

9. Taimsed tõrjevahendid

Nagu eespool mainitud, ei meeldi ei puukidele ega ka sääskedele tugevalõhnalised taimed. Seepärast sobivad mitmed eeterlikud õlid või nende lahused väga hästi puuke tõrjuma just väikestel lastel, kelle puhul keemia on vastunäidustatud. Kasuta näiteks tavalist sidrunit, mille mahla võib otse nahale määrida, tõhusad on ka piparmünt ja lavendel, samuti küüslauk. Abiks on ka sidrunhein, rosmariin, eukalüpt, tsitronella, kaneel ja apelsin.

10. Eelista heledat

Heledatel riietel on ringi ronivat puuki lihtsam märgata.

11. Poeriiulite valik

Poes müüdavate puugitõrjevahendite valik on lai, aga säilita valikul kaine meel ja loe hoolikalt, mida pihus või lahus sisaldab ja mitmendast eluaastast seda võib kasutada. Tänapäeval reklaamivad paljud tootjaid oma vahendeid kui looduslikke ja naturaalseid, kuid ole nende kasutamisel siiski ettevaatlik, eriti laste puhul. Saadaval on nii pihused, kreemid, geelid kui ka roll-on’id. Hinnad alates paarist eurost.

12. Vaktsineeri!

Vaktsineerida saab tänapäeval puukentsefaliidi vastu, borrelioosi vastu vaktsiini pole, kuid see on väljatöötamisel ja ennustatakse, et 4–5 aasta pärast on juba seegi olemas. Vaktsineerimiseks tuleb teha kolm süsti: teise võib teha juba kaks nädalat pärast esimest ja see annab immuunsuse, kuid kolmas, mis tehakse 9–12 kuu möödudes, muudab immuunsuse püsivaks. Lisasüst immuunsuse säilitamiseks tehakse iga kolme aasta tagant.

Lapsi võib vaktsineerida alates esimest eluaastast, aga kuna eelkooliealistel lastel kulgeb haigus tavaliselt kergemate haigusnähtudega, siis seda ei soovitata. Vaktsineerida saab perearsti juures või tervishoiuasutuse nakkuskabinetis. Ühe süsti hind alates 30 eurost.