Foto: MARINA PUSHKAR / Postimees
Ilm
15. juuni 2015, 13:48

KUUSE-TAAT EELOLEVAST SUVEST: "7 päeva, aga vähemalt 10 erinevat ilma." (21)

40 aastat ilma jälginud ilmatark Elmar Kuuse ehk Kuuse-Taadi sõnul jätkub juuni teises pooles ilma pidev vaheldumine. "7 päeva, aga vähemalt 10 erinevat ilma nädalas," sõnab ta iseloomustamaks tulevat suve.

Statistikale ja analoogaastate andmetele tuginedes võib ka sünoptik Taimi Paljaku sõnul kogu suvi tulla muutlike ilmadega, kus sageli vahelduvad vihmahoogudega päevad päikeselisematega.

Kuuse-Taadi sõnul on heitlikud ilmad tingitud Atlandilt tulevatest tsüklonitest, mis takistavad sooja õhu saabumist. Jaanipäevaks võib oodata vihma, küll aga mitte kõikjal Eestis. Sooja lubab ta jaanipäevaks 18 kraadi ringis.

Juulis ja augustis on vähem lootust soojadele ilmadele, kuid üle 25 kraadi loota ei tasu. Sellegipoolest ei ütle ta, et suvi külm tuleks, lihtsalt pikka kuumalainet oodata ei ole. Õhk püsib küll pigem soe, kuid ilm ise on vihmane.

Skandinaavia mägedest peale tulevad hoovused toovad kaasa külma, mistõttu püsib ilm jahe ning võib juhtuda, et öösiti langeb temperatuur lausa nulli lähedale või madalamalegi. "Oleme Lõuna-Soomega samas paadis," sõnab Kuus, lisades, et Põhja-Eestis on kindlasti jahedam kui lõuna pool.

Ka Paljak selgitab, et sarnastel suvedel on Põhja-Euroopa kohal püsinud kiire lääne-idasuunaline õhuvool, mistõttu stabiilset ilma tagavad kõrgrõhkkonnad ei suuda sellistes tingimustes Läänemere ääres püsivaks jääda.

Eesti jääb kord madal-, kord kõrgrõhkkondade servaalale, mis toob kaasa ilma pideva vaheldumise. Pikalt rahulikku südasuviselt sooja, vaikset ja päikselist ilma tõenäoliselt ei tule, kuid Paljaku sõnul ei ole olukord päris lootusetu. Nädala-paari jagu sooja suveilma ta siiski lubab, kuid esialgu on vara öelda, missugusele ajavahemikule ilusam perioodi langeb.