JaanilõkeFoto: Aldo Luud
Ilm
17. juuni 2015, 16:34

Jaanilaupäeval sajab hoovihma, sooja on päeval kuni 22 kraadi (5)

Riikliku ilmateenistuse andmeil küündib jaanipäeval termomeetrinäit mõnelpool kuni 22 soojakraadini. Kuiva jalaga ei jää jaanilised aga ka sel aastal – mitmel pool lubatakse hoovihma. Siiski ei maksa lõplikult meelt heita, sest sajuala jõudmise aeg sõltub õhuvoolu kiirusest ja seetõttu vajab jaaniöö ilm täpsustamist järgnevate päevade jooksul.

Neljapäeva (18.06.) öö hakul on ilm veel sajuta. Skandinaaviast aga läheneb madalrõhkkond. Saartel pilvisus tiheneb ja pärast keskööd hakkab vihma sadama. Hommikuks laieneb sadu mandrile. Tuul pöördub lõunakaarde ja tugevneb hommikuks saartel puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis 8 kuni11, Ida-Eestis võib õhus 4 kuni 5 kraadi, maapinna lähedal 0 kraadi ümbrusse langeda. Päeval liigub madalrõhkkond Stockholmi suunas ja katab servaga Eesti. Sajab vihma. Kagu- ja lõunatuul ulatub puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 12 kuni 17 kraadi.

Reedel (19.06.) jääb madalrõhkkond Läänemere ääres väheliikuvaks, Eesti selle servaalale ja ilm on sagedaste sajuhoogudega. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 12, päeval 14 kuni 19 kraadi.

Laupäeval (20.06.) püsib madalrõhuvöönd Eesti kohal, aga nõrgeneb. Vihmahooge on öösel harvem, päeval on hoovihma tõenäosus ikka suur. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel 4 kuni 10, päeval 17 kuni 21, meretuulega rannikul kuni 15 kraadi.

Pühapäeval (21.06.) jääb Eesti nõrgeneva madalrõhuala serva. Õhurõhk küll tõuseb, kuid päevast rünksajupilvede arengut see tõkestada ei suuda ning hoovihma võimalus on suurem eelkõige päevasel ajal. Tuul on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel 4 kuni 9, päeval 17 kuni 22 kraadi.

Esmaspäeval (22.06.) liigub Ukrainast madalrõhkkond Eesti idapiiri lähistelt mööda Soome suunas. Tõenäoliselt katab selle sajupilvede serv ka Eesti. Tuul on tänastel andmetel võrdlemisi nõrk, suund aga sõltub madalrõhkkonna täpsest trajektoorist ning see vajab järgnevatel päevadel täpsustamist. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 11, kus taevas selgem, võib paar-kolm kraadi madalamale langeda, päeval 17 kuni 22 kraadi.

Teisipäeval, jaanilaupäeval (23.06.) koondub madalrõhuala Skandinaavia ja Soome kohale ning selle servas on Eestis hoovihma võimalus suur eelkõige päeval. Tuul puhub lõunakaarest ja on mõõduka tugevusega. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 12, päeval 17 kuni 22 kraadi.

Kolmapäeval, jaanipäeval (24.06.) liigub madalrõhulohk üle Läänemere lõunavete Eesti kohale ja toob kaasa tihedamad vihmapilved. 17. juuni andmetel on öö hakul saju tõenäosus väiksem ja alles pärast keskööd suureneb.

Sajuala jõudmise aeg sõltub õhuvoolu kiirusest ja seetõttu vajab jaaniöö ilm täpsustamist järgnevate päevade jooksul.

Õhutemperatuur on öösel 9 kuni 13, päeval 14 kuni 20 kraadi.