Mõned hetked Elistvere loomapargist juulikuu esimese päeva õhtul.Foto: Silja Paavle
Ilm
2. juuli 2015, 17:24

Loomade öiseid tegemisi saab Jõgevamaal Elistvere loomapargis uudistada selle nädala pühapäevani

Suveööd Elistvere loomapargis: mida teeb karu ja kas ilvest ka näeb? (8)

Karu Karoliina viskab end külili ning silmitseb taevas ükshaaval süttivaid tähti. Aeg ajalt libistab ta keelega mõne möödapiniseva sääse põske ning tunneb end saabunud õhtujaheduses igati mõnusalt.

Eriti hästi tunneb Elistvere loomapargis elav 17-aastane mõmmik end veidi enne kella 11 õhtul, kui suurem osa inimestest on sääskede ja niiskuse eest kodu poole plagama pannud. Siis pole vaja enam pidevalt aia äärde hüpates meelde tuletada, kes on karuaia peremees.

Kuidas käituvad loomad öösel, saab RMK Elistvere loomapargis uudistada selle nädala pühapäevani. RMK Elistvere loomapargi majandusjuht Sirje Sauli sõnul sobib kätte jõudnud suvesoe selleks väga hästi. "Eks loomad muutu vastu ööd aktiivsemaks, hääled pimeduses võimenduvad ja nii on elamus suveöisest loomapargist hoopis teistsugune kui muidu," sõnas Saul.

Jõgevamaal asuvas Elistvere loomapargis saab võimalikult looduslikus keskkonnas näha euroopa piisonit, põtra, põhjapõtra, metskitse, kabehirve, pruunkaru, ilvest, rebast, harilikku oravat, metsnugist, tuhkrut, halljänest ja faasanit. Siseruumides võib tutvuda näriliste ekspositsiooniga.

Vastsündinud loomalastest elavad Elistveres praegu kaks metsseapõrsast, aga valitseva seakatkuohu tõttu külastajaid nende ligi kahjuks lasta ei saa. „Uute asukatena toimetavad meie juures ka kolm noort ja rõõmsat nugist, kellega kindlasti tasub tutvust teha," lisas Saul.

Nagu näitas Õhtulehe külaskäik Elistvere loomaparki kolmapäeva õhtul, jääb parim aeg loomade vaatlemiseks öösel kella 22-23 vahele. Enne seda on linnamelust parki pääsenud lärmakaid inimesi ümberringi liiga palju, pärast läheb liialt hämaraks.

Ning kui karu muutub Elistvere loomapargis öö hakul laisaks, siis jänesed, rebased ja ilvesed seevastu hoopis aktiivsemaks. Igatahes varjuvad jänesed iga krõpsu peale rohututi taha, reinuvaderid kiikavad ärevalt kaugustest kostuvate häälte suunas ning üks ilvestest luurab aia servast möödajalutavaid külastajaid. 

Ka inimestel jagub huvi loomade öiste tegemiste vastu, kolmapäeval oli tund enne südaöö saabumist loomapargis käinud 179 külastajat.

RMK Elistvere loomapark asub RMK Tartu-Jõgeva puhkealal Elistveres, Jõgevamaal. Sissepääs loomaparki lõppeb pool tundi enne pargi sulgemist. Tänasest pühapäevani suletakse loomapark südaööl, muidu on see juunist augustini avatud iga päev kell 10-20.