Ilmatark Elmar Kuus Foto: ALDO LUUD
Ilm
10. juuli 2015, 19:00

Kuuse-taat ilmast: Näruseks ma suve ei nimetaks (65)

Kuuse-taadina tuntud Elmar Kuuse sõnul ilm paremaks ei lähe. „Päike käib madalamalt ja ööd lähevad pikemaks. Kuidas saab nii ilm paremaks minna?" küsib Kuuse-taat.

Ilmamuutus on tema sõnul äärmiselt suur. Sellist asja pole tema veel varem näinud, et ilm muutuks kaks-kolm korda päevas. Hommikuti sajab vihma, siis särab päike ja järsku sajab jälle. Näruseks ta suve nimetada ei taha, küll aga tuleb tema sõnul terve suvi selline.

Siiski lubab ta juuli lõpus ja augusti alguses päikest ja suveilma. Juulikuu viimastel päevadel ja augusti esimesel nädalal on päikest rohkem kui tavaliselt. See on tingitud täiskuust, mille ajal on kombeks saanud, et ilm on soojem ja kuivem.

Kuni 25. juulini temperatuur üle 20 kraadi aga ei tõuse. Selle põhjuseks on järjest juurde tulevad üle-Atlandilised madalrõhuvööndid, mis toovad kaasa rohkelt vihma, pilvealust ilma ja vahepeal ka natukene päikest.

Merevees suplemisest ei tule Elmari sõnul tänavu suvel midagi välja. Mere veeringe toob ainult külma vett juurde ja suurenenud lainetus segab sooja vee ära. Küll aga saab sooja ilma korral siseveekogudes ujuda.

Kliimasoojenemist peab härra lobajutuks, sest oodata on ainult külmenemist. Järgmised kaks-kolm aastat läheb ilm järjest jahedamaks. Talvedki tulevad tema sõnul vähemalt 25 külmakraadiga.