Mitmete nakkushaiguste vältimiseks, näiteks linnugripist hoidumiseks, tuleks haiguskoldes kanda maski.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
7. august 2015, 13:00

Tosin tõbe, mille levikule annab hoogu kliima soojenemine (3)

Kliimasoojenemise tagajärjel tekivad haiguskolded, kus viirusekandjad peavad kauem vastu. Näiteks vee paremal kättesaadavusel koguneb rohkem loomi, mis tähendab kiiremat levikut nende kantavatele viirustele.

Haigused tekivad esmalt aga loomade seas ning seejärel levivad inimestele. Teadlased ennustavad, et kliima soojenemine annab hoogu tosinale tõvele, mis võivad saatuslikuks saada nii loodusele kui inimestele, vahendab Times.

Millised need haigused on?

1. Linnugripp. Tormiste ilmade suurenemine võib häirida lindude lennuteid ja nii satuvad nakatunud linnud uutele aladele, seega ka lähemale kodulindudele.

2. Babesioos (malaaria-laadne viirus). Linnugripi moodi haigus levib üha enam inimeste seas. Kliimamuutused on juba haiguse osakaalu tõstnud Ida-Aafrika lõvide ja pühvlite seas.

3. Koolera. Soojem vesi sobib haigusetekitajale suurepäraselt. Üleilmne soojenemine aitab levikule vaid kaasa.

4. Ebola. Tuleneb ilmselt sademete hulgast ja tüübist. Surmav haigus levib gorillade, šimpansite ja inimeste seas.

5. Soolesisesed ja -välised parasiidid. Nii tõusev temperatuur kui ka suurenenud sademete hulk aitavad parasiitidel ellu jääda. Üha suurenev probleem inimeste ja loomade seas.

6. Borrelioos. Soojemate ilmadega ilmuvad välja ka puugid, mõjutavad ka tugevad tuuled. Näiteks Eestis suureneb borrelioosijuhtumite arv iga aastaga.

7. Katk. Tapab loomi ja inimesi, levib rottide ja kirpude kaudu, kelle levik suureneb samuti soojenemisega.

8. "Punane tõus" (Tegemist on sisuliselt veega, mis päevasel ajal on punakat tooni ja pimedas näha olevate helendavate sinakasroheliste ookeanilainetega, mille tekitab nähtavasti fosforit sisaldav plankton.) Inimestele võib olla surmav, kuna plankton on täis mitmeid mürke, sh ka fosforit. Suurim kaotus nende puhul on looduse hävimine.

9. Rift Valley palavik. Tekitab mitmeid sümptomeid. Tõsisena võib hävitada vereliblesid ja sidekude. Levib peamiselt Aafrikas ja Kesk-Idas, kuid on liikunud lähemale ka Euroopasse ja Ameerikasse.

10. Unitõbi. Kandub edasi tsetsekärbestega, põhjustab pidevat unistust ja loidumust.

11. Tuberkuloos. Inimestele levib see enamasti nakatunud kariloomade piima joomisel. Kui jõed kuivavad kliimasoojenemise tõttu, on kari sunnitud jooma samadest kohtadest, kus nakatunud metsloomad.

12. Kollapalavik. Moskiitosid, kes viirust kannavad, võib temperatuuritõusu tõttu leida üha rohkem erinevatelt aladelt üle maa.