Video: Arno Saar
Loomad
12. august 2015, 17:21

ÕHTULEHE VIDEO | Tollikoer rabab tööd teha 12 tundi päevas (5)

Eesti maksu- ja tolliameti koerajuht Bärbel Parm ja alles 1,5-aastane Morgan teevad usinalt trenni, et lennujaamas keelatuid aineid tuvastada.

Alles 1,5-aastane Morgan on mänguhimuline ja lõbus koer, kes pagasilindil esimest korda oma oskused proovile pani. Kohvri tuvastamise järel ootas teda ees mäng, mille üle loomal oli äärmiselt hea meel.

Tollikoera tööpäev on tema juhiga sama pikk – 12 tundi. Vahele mahub muidugi mängimist ja puhkepause, sest 12 tundi järjest nuuskida ei jaksa keegi.

Pagasilindilt keelatuid ainetega kohvri leidmisel kohver eemaldatakse ja koer jätkab oma tööd kuni kogu pagas on kontrollitud. Seejärel ootab koera ees mäng. Just mäng ongi loomale parim preemia ja meelelahutus.

Kus ja kelle juures sellised tollikoerad aga üldse elavad? Vabal ajal on nad koerajuhi kodukoerad. Pensionile minnes saab temast ametlikult oma juhi koer, koos kõigi paberite ja dokumentidega.

Eesti maksu- ja tolliameti uued koerad valiti välja koostöös Soome tolli ja Kennelliiduga. Soome tolli koertekooli juhatajalt paluti abi ja ühendust võeti kennelitega, kes olid nõus asjaga tegelema.

Kõige suurema töö teeb Parmu sõnul ära kenneli omanik, sest tema näeb koera ööpäevaringselt.

"Meie näeme ainult mingi hetke, pool tundi. See parim koer on võib-olla väsinud sellel hetkel," sõnas Parm.

Tollikoera tööd teeb Morgan nüüd mitu aastat, sest pensionile jäävad nad tervisest sõltuvalt - mõni 8-aastaselt ja mõni 11-aastaselt.

"Nad ei jaksa enam tööd teha tervise tõttu," selgitas Parm.