Ilm

Viroloog: Aafrika seakatku teame kõigest sadakond aastat (3)

LISA KOMMENTAAR

ohjah26. august 2015, 06:53
"Nakkuse leviku piiramiseks peab vähendama metsseapopulatsiooni"
Meil millegipärast söödeti-toideti metssigu edasi ja ei lastud neid tappa. Tapetakse massiliselt hoopiski kodusigu.
Kuidas on see võimaliki, et Lätis on tapetud vaid 55 kodusiga ja meie riigis juba 20000 kodusiga? Miks ühe haigestunud sea pärast on vaja tappa kogu suur farmitäis? Võib-olla need teised poleks haigestunudki? Kõrval on Pihkva oblast. Metssead teadupärast riigipiiri tulpadest ei hooli ja vangi neid ei panda. Kuidas me piiri taga Venemaal selle sigade katkuga lood on? Tahaks kelleltki ikkagi teada miks on meil nii massiliselt vaja kõik kodusead kiiresti hukata? Võiks ju tapmist alustada siis, kui sead tõeliselt haigeks jäänud, eriti kui on teada, et neljandal päeval on nakatunud siga haige mis haige. Võimalik, et enamus sigu poleks haigeks jäänudki?
....22. august 2015, 18:12
see, et mõnd viirushaigust on kirjeldatud juba antiikajal, ei tee seda nakkust ei nooremaks ega vanemaks - lihtsalt teadus ja uurimismeetodid on tänapäeval kiiresti arenenud. Näiteks borrelioosi tuntakse alles eelmise sajandi kaheksakümnendate keskpaigast ja borreliate uurimine pole kaugeltki lõppenud, samas leiti borrelioosi haigestumise tunnused Jäämees Ötzil. Jutt, et matmine nagu seda meil tehti, on ohutu, on - luulu, sest selle ohutuse kohta ei tea keegi midagi kindlat väita. Võimalus, et kordub meil Walkertoni tragöödia, on täiesti reaalne.... (ja seda taudi nimetavad näiteks ingliskeelsed hoopiski palavikuks, mitte katkuks)
JUSS22. august 2015, 10:44
On veel vara hõisata, et inimesele külge ei hakka. Viirused muteeruvad üsna kiiresti ja keegi ei tea, mis saab homme või ülehomme. Ka haigustekitajad on elusolendid, kes vajavad ning otsivad uusi söödamaid (peremeesorganisme, keda nakatada). Vajadusel kohanetakse uute oludega ümber. Nii on inimestele külge hakanud SARS (hiina kassidelt), ebola (nahkhiirtelt), aids (ahvidelt), MERS (kaamelitelt), muhkkatk (närilistelt), marutaud (mitmetelt loomadelt). Olen lugenud, et mitmedki kaasaja tüüpilised inimeste haigused on kunagi koduuloomadelt või jahiulukitelt saadud. Vist oli nimestikus ka gripp, tuberkuloos, mitmesugused hepatiidivormid j.n.e. Nii et ühel päeval võib vahest ehk too aafrika seakatki inimesi rünnata.