Foto: Lugeja foto
Ilm
25. august 2015, 10:37

Nukker vaatepilt Tallinnas: tänavatel lebavad surnud väikelinnud (74)

Nii mõnigi tööleruttaja sai täna hommikul jahmatava kogemuse, kui nende kõrval prantsatas maha surnud lind. Ornitoloog Meelis Uustal selgitab, et väikelindudel on rändeaeg.

Mitmed lugejad mainisid Õhtulehele, et nägid täna hommikul linnatänavatel surnud tihaseid ja varblasi. Oli märgata ka segaduses linde, kes näitasid veel elumärke. Ühel inimesel lebasid surnud linnud hommikul aga lausa koduterrassil.

Ornitoloog Meelis Uustal ütleb, et väikelindudel - ennekõike tihastel - on alanud rändeaeg. "Kahjuks on taolised õnnetused Tallinnas tavaline nähtus, kuna meil on palju klaaspindadega hooneid ja linnud lendavad klaasile otsa. Nad arvavad, et saavad sealt läbi lennata või märkavad klaasil puude ja põõsaste peegeldust, arvavad, et see ongi päris."

Kui lind on veel elus, kas saab teda kuidagi aidata? "Võiks tõsta kuskile kõrgema koha peale, kus ta pole kassidele ja koertele kättesaadav. Kui on lihtsalt kerge põrutus, vajab lind toibumisaega ja lendab peagi edasi. Kui aga on sisemine verejooks, siis paraku teda enam päästa ei õnnestu."

Uustal sõnab, et rändeaeg alles kogub tuure ja kestab oktoobri lõpuni. "Intensiivsem aeg on septembri lõpus ja oktoobri esimestel nädalatel."