Veelendlane (Myotis daubentonii), keda kohtab ka Eestis.Foto: Shutterstock
Eesti uudised
27. august 2015, 13:58

Nahkhiirte öine salaelu saab avalikuks (1)

Loodusmuuseumi eestvõttel korraldatakse Kadrioru pargis nahkhiirte luureretki.

Hilisõhtusel-öisel retkel võivad huvilised ööhämaruses askeldavaid loomi detektori abil jälgida ning nende salapäraste loomade eluolust rohkem teada saada.

„Eestis leidub 12 liiki nahkhiiri ning nad on ainukesed tõeliselt lendavad imetajad. Kuna nahkhiired on öise eluviisiga loomad ja veedavad päevase aja varjulistes kohtades, siis paljud ei teagi, et elavad tegelikult nahkhiirtega koos. Nad elutsevad kõikjal meie ümber, ka Tallinna südalinnas. Ometi teame neist vähe,” tõdeb loodusmuuseumi kommunikatsioonijuht Kati Raudsaar.

„Et nahkhiired on öise eluviisiga, siis peamegi neid jälgima minema ööpimeduses. Öösiti nad otsivad toitu – väikseid putukaid ja liblikaid. Nahkhiired kasutavad pimedas orienteerumiseks kajalokatsiooni. Seda pole inimkõrvaga võimalik kuulda, sest nende kasutatavad helisagedused on inimese kõrva jaoks liiga kõrged – see on ultraheli. Selleks, et lendavaid nahkhiiri kuulda ja neid pimedatel öödel hõlpsamini leida, kasutamegi retkel detektoreid, mis nahkhiirte hääle inimesteni toob. Soovime inimestele tutvustada neid toredaid ja rahumeelseid kaitsealuseid loomakesi ning näidata, et neid tasub tundma õppida ja kindlasti mitte peljata,” kinnitab Raudsaar.

 Luureretked toimuvad 28.–31. augustini ning 3. septembril kella 21–22.30. Retki viib läbi Triinu Tõrv MTÜ-st Suurkõrv. Üritusele pääseb muuseumipiletiga (täiskasvanud 4 eurot, õpilased ja pensionärid 3 eurot). Retkele tuleb eelnevalt nimi kirja panna, seda saab teha loodusmuuseumi kodulehel www.loodusmuuseum.ee. Täpsem kogunemiskoht antakse osalejatele teada.