KÕIGE SOOJEM KUU: septembri 2015 temperatuurid maailma eri paigus.Foto: noaa.gov
Ilm
22. oktoober 2015, 11:33

KAART | September oli viimase 136 aasta kõige soojem kuu (4)

Septembrist kujunes viimase 136 aasta kõige soojem kuu üle maailma, selgub USA riikliku ilmateenistuse (NOAA) andmetest.

Nii NOAA kui ka Jaapani ilmateenistuse andmetel oli läinud september viimase 136 aasta kõige soojem kuu. Ühtlasi erines temperatuur normist rohkem kui ühegi teise kuu puhul varem. USA kosmoseagentuur (NASA) hindas käesoleva aasta septembri mulluse sama perioodi järel kõige soojemaks, kuid kõik kolm nõustuvad, et 2015 ületab ilmselt kõik varasemad aastad temperatuuri poolest.

Viimaste aastakümnete sisse on mahtunud hulganisti rekordeid – kõige soojem suvi, kõige soojem aasta algus, kõige soojem aasta, kõige soojem kalendriaasta ja kõige soojem dekaad. Rekorditel ei paista lõppu, sest El Niño jätkab Vaiksel ookeanil toimetamist, kirjutab Bloomberg.

21. sajandi jooksul oleme näinud 14 kõige kuumemast aastast kuraditosinat. Käesolev aasta aga peaks tooma juba uue rekordi.

Alates 1880. aastast on Maa keskmine pinnatemperatuur tõusnud 0,8 kraadi võrra (Celsius). Keskmise temperatuuri hoogne soojenemine on toimunud viimase 30 aasta jooksul.