Politseikoer Eros läks erru.Video: Aldo Luud
Loomad
28. oktoober 2015, 13:43

ÕHTULEHE VIDEO JA GALERII | Pensionipõli alaku: tosin aastat politsei teenistuses olnud politseikoer Eros pani ameti maha (22)

Lõuna prefekt Tarmo Kohv andis täna keskpäeval pidulikul tseremoonial tosin aastat politseikoera ametit pidanud Saksa lambakoer Erosele üle kondi ja pehme magamismati ning saatis ta väljateenitud puhkusele. 

Saksa lambakoer Eros astus ametisse politsei ridadesse 2003. aastal, mil Võru politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Elar Sarikule anti Tallinnas üle kahekuune kutsikas. Erose muudab eriliseks aga see, et kui tavaliselt kestab politseikoerte töökarjäär kümmekond aastat, siis Eros oli rivis 12 aastat.

"Kui ma 15 aastat tagasi politseisse tulin, oli mõte, et ma võiksin töötada ka koeraga ning ma andsin oma soovist teada. Möödus aasta ja ma olin juba unustanud oma taotluse, kui ühel heal päeval helistatigi ja öeldi, et tulgu ma kutsikale järele," meenutas Sarik.

Kohe algas ka Erose väljaõppe ning kaks aastat hiljem sooritas Eros edukalt eksami ja võis tööle asuda. Kuna Eros oli väga tubli, siis õpetati talle ka narkootiliste ainete otsimist ja hiljem spetsialiseeruski Eros narkootikumide ja inimeste otsimisele.

Erose töövõitudes rääkides ütles Sarik, et neid on olnud nii palju, et on raske eelistada üht teisele. Elar Sariku juhendamisel on Eros aidanud üles leida kadunud inimesi, tabada politsei eest põgeneda üritanud roolijoodikuid, avastada varastatud asju ja narkootikume. Näiteks on Eros üks neist teenistuskoertest, kes hakkas käima ajateenijaid kontrollimas, et märgistada nende hulgast narkootikumide tarvitamise kahtlusega noori. Kriminaalpolitseile on ta abiks olnud nii kinnipidamistel kui ka erinevatest peidikutest narkootikumide avastamisel. Suurtes kogustes kanepi avastamine oli Erose tavapärane töövõit nii õppeasutustes kui erinevatel suurüritustel, kuhu Eros käpa tõstis.

Ühe Erose töövõidu tõi Sarik siiski eraldi välja. Kord lahkus Võrumaal haiglast terviseprobleemidega naine, kelle padjapüürist võetud lõhnajälje abil hakkas Eros suitsiidimõtetega naist otsima.

Haigla lähedal metsas liikudes võttis Eros sõõmu padjapüürist ning tõmbas seejärel suurelt ninaga läbi õhu. Edasi tormles koer juba puude vahele ning viis politseinikud õigepea puu taha peitunud naiseni.

Teenistuskoer jõudis naiseni viimasel minutil, kuna naine oli hakanud juba nööri oksale siduma, mistõttu Eros päästis sõna otseses mõttes inimelu.

Ehkki seaduse silmis on politseikoerad arvel töövahendina, on Eros oma koerajuhile hoopis midagi enamat kui invetar. Eros elas Elar Sariku peres ning ka pärast pensionile minekut jääb ta Sariku juurde edasi elama. Küsimusele, kas Sarik võtab endale nüüd uue politseikoera, vastas koerajuht eitavalt. "Praeguste emotsioonide põhjal ei võta, sest side Erosega on liialt suur," ütles.

Oma viimase tööna esitas Eros täna kaamerate välkudes narkootikumide otsimise demo ning kui kanepiõisik oli leitud, heitis koer Elar Sariku kõrvale pikali. Koera pensionipõli võis sellega alata, kuid Erose tööd jäävad PPA-s jätkama 78 teenistuskoera, keda juhendavad 67 koerajuhti.