Hammarbybackeni mägi StockholmisFoto: Pelle T Nilsson/Small Media / Vida Press
Ilm
2. november 2015, 11:43

Rootsi ilmaennustajad: lund jääb üha vähemaks, suusakuurordid sulgevad uksed (9)

Rootsi ilmaennustajad hoiatavad, et Põhjamaid mõjutavate kliimamuutuste tõttu lumekate väheneb ning mõned suusakuurordid võivad seetõttu oma tegevuse lõpetada.

Ilmad võivad kogu Rootsis muutuda küll jahedamaks, kuid suusaolud viletsamaks – järgnevate aastakümnete jooksul jääb lund üha vähemaks, kirjutas The Local. Rootsi ilmateenistuse SMHI kliimauurijad on analüüsinud Rootsi Svealandi lumesademeid ning ennustavad selle põhjal, et populaarsed suusakuurordid nagu Isaberg, Yxbacken, Säfsen ja Kungsberget, samuti Stockholmi loodud Hammarbybackeni mägi, jäävad selle sajandi lõpuks paksema lumekatteta.

Vastavalt Rootsi teadlaste kliimastsenaariumidele ootavad kõige dramaatilisemad kliimamuutused ees Svealandi ning Norrlandi rannikut, kus lumine periood võib mõne kuu võrra lüheneda. Samuti on SMHI uuringud näidanud, et võrreldes poole sajandi taguse ajaga on lumine periood lühenenud kahe nädala võrra.

Kui keskmine temperatuur maailmas tõuseb järgmise 75 aasta jooksul 0,5 kuni viis kraadi, siis Skandinaaviamaades võivad õhutemperatuurid tõusta samal ajal 2-9 kraadi võrra ning lume asemel sajab vihma, prognoosivad Rootsi meteoroloogid.