Sügistormis murdunud puu Tallinnas Mustamäe teel Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
4. detsember 2015, 15:46

PÄÄSTEAMET HOIATAB: tormi ajal tasub olla ettevaatlik! (3)

Vastavalt Ilmateenistuse eeloleva nädalavahetuse prognoosile on Päästeamet valmis reageerima nii tavapärastele kui tormist tingitud päästesündmustele. Tormise ilmaga tasub oma käigud ja tegevused hoolikalt läbi mõelda ning soovitame rannaaladele ilma asjata uudistama mitte minna.

Hetkeseisuga on ilmateenistus andnud tormihoiatuse Läänerannikule, Lääne-Eesti saartele, Harjumaale ning Lääne- ja Ida Virumaale. Prognoosi kohaselt puhub lõuna- ja edelatuul, puhanguti 18 m/s, saartel ja rannikul 12-17, puhanguti 25 m/s, õhtupoolikul 18-23, puhanguti 30 m/s. Tugevat tuult jätkub terveks nädalavahetuseks. Tugev tuul võib kaasa tuua murdunud puud, lahtised katuseplekid ja elektrikatkestused.

Mereveetase tõuseb südaöö paiku prognoosi kohaselt Pärnus 140-150cm üle keskmise ja Haapsalus kuni 100cm üle keskmise. Selline veetaseme tõus neid piirkondades ei tähenda ohtu inimeludele ja varale, sellest alates tuleb vesi madalamatele maa-aladele ja osaliselt ka paaris kohas tänavale, kuid mitte elumajadesse. Ilmateenistuse andmetel võib tõusta vesi ka Narva lahes kuni 170cm-ni, mis võib kaasa tuua rannikualade üleujutuse.

Päästeteenistus koostööpartneritega jälgib pidevalt olukorda ja on valmis reageerima tugevast tuulest põhjustatud päästesündmustele. Vajadusel on nn tormibrigaadid välja pannud ka teised ametid ja omavalitsused.

Elanikel palume jälgida ja võtta ametlikke prognoose ja käitumisjuhiseid tõsiselt.

· Õuest kokku korjata kerged ja lahtised esemed, parkida sõidukid lagedale või garaaži.
· Mõelda põhjalikult läbi oma väljasõidud ja võimalusel lükata need edasi ilma paranemiseni.
· Palume vältida niinimetatud katastroofiturismi üleujutuspiirkondadesse, kuna see võib olla ohtlik teile endile ning takistada operatiivteenistuste tegevusi.
· Väljas liikudes ja autoga sõites tuleb olla äärmiselt ettevaatlik, kuna tormiga võib murduda puid ja teeolud halveneda.
· Kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon;
· Arvestada tuleb elektrikatkestustega ning laadida täis oma mobiiltelefonide akud.
· Neil, kel joogivesi sõltub elektrist, tuleb mõelda vee varumisele.

Ilmaprognoosid uuenevad pidevalt, soovitame inimestel ilmateadet jälgida. Hädaabi saamiseks ning otsest ohtu kujutavatest purustustest teatage hädaabinumbril 112.
Elektrikatkestustest tuleb teatada Elektrilevi rikketelefonil 1343.
Infot teeolude kohta saab maanteeinfo numbrilt 1510.