Üleujutus Pirita TOPi sadamas.Foto: Küllike Rooväli
Ilm
6. detsember 2015, 12:52

PANE TÄHELE ! Päästeameti soovitused järgnevaks ööpäevaks (2)

Täna, 6. detsembri hommikul kogunes Lääne päästekeskuses ametkondade esindus, et läbi rääkida eelmise ja järgneva ööpäeva mured ja rõõmud seoses tugeva tuule ning merevee tõusuga.

Eile hommikust täna varahommikuni said päästjad tugeva tuule tõttu üle Eesti 87 väljakutset. Väljakutsed jagunesid järgnevalt Harjumaal 12, Hiiumaal 2, Ida-Virumaal 4, Jõgevamaal 4, Järvamaal 1, Läänemaal 4, Põlvamaal 5, Pärnumaal 6, Raplamaal 5, Saaremaal 19, Tartumaal 3, Valgamaal 8, Viljandimaal 8, Võrumaal 9. Peamiselt oli tegemist sõiduteele ja elektriliinidesse langenud puudega.

Riigi Ilmateenistuse viimane prognoos lubab edela tuule tugevnemist peale lõunat ning merevee tõusu. Veetase tõuseb kõikjal Eesti läänerannikul 130-160 cm, Pärnu lahes 170-190 cm üle keskmise taseme. Üleujutusaladel olevad teed ja tänavad suletakse juba ennetavalt. Jälgige liiklemisel ajutisi piiranguid.

Eraldi soovib Päästeamet rõhutada autodega liikumist ja nende parkimist üleujutuspiirkondadesse katastroofiturismi eesmärgil. Ärge minge ilma hädavajaduseta üleujutuspiirkondadesse! See võib olla ohtlik teile endile, kahjulik teie sõidukile ning takistada operatiivteenistuste tegevusi. Ajutiselt paigaldatud liiklusmärgid ei ole pandud tänavatele niisama, nende eiramine on liiklusseaduse rikkumine ning ka karistatav. Ka kindlustused ei pruugi korvata teie võimalikku kahju, kui olete eiranud liiklusseadusest tulenevaid reegleid.

Päästeamet soovitab jätkuvalt kõigil olla kursis kõige värskemate ilma prognoosidega. Kui elate üleujutuspiirkonnas tehke võimalikke ettevalmistusi juba enne veetaseme tõusu. Uurige, millise veetaseme korral võib teie majapidamine olla ohus. Selles aitab maaameti üleujutuste kaardirakendused, vaata otse Pärnu ja Haapsalu üleujutuspiirkondasid.

Kui mereveetase tõuseb nii, et ohustab teie hooneid, siis käituge järgnevalt:
üleujutusaladele jäävate autode omanikel soovitame sõidukid parkida kõrgematele kohtadele või avalikele parkimisplatsidele, olge valmis võimalikeks elektrikatkestusteks,
kui üleujutus võib ohustada teie elektrikappe või kui lahkute kodust, lülitage elekter välja, jälgige meediat ja värskeid prognoose, 
ärge liikuge üleujutatud piirkonnas, hoidge eemale üleujutatud alajaamadest, samuti elektriseadmetest ja –kaablitest.

Täpsemad juhised on leitavad:

http://päästeamet.ee/et/kodanikule/loodusjoud/uleujutus.html ja http://päästeamet.ee/et/kodanikule/loodusjoud/torm.html ning nõu saab küsida ka päästeala infotelefonilt 1524.

Päästeamet koos partneritega jälgib pidevalt ilma muutusi ning analüüsib võimalikke probleeme. Päästeteenistus on pidevas valmisolekus reageerima kõikidele sündmustele. Koostöös politseiga teavitatakse üleujutuspiirkonnas elavaid inimesi võimalikest ohtudest.

Hädaabi saamiseks ning otsest ohtu kujutavatest purustustest teatage hädaabinumbril 112. Elektrikatkestustest tuleb teatada Elektrilevi rikketelefonil 1343.
Infot teeolude kohta saab maanteeinfo numbrilt 1510.

Tugevast tuulest tingitud ja merevee taseme tõusust tingitud sündmusi ning soovitusi jälgi ka Päästeameti Facebooki leheküljelt https://www.facebook.com/paasteamet või Twitterist https://twitter.com/paasteamet