17. detsembril 2015 saatis PPA pensionile kaks väärikasse ikka jõudnud teenistuskoera, Jõgeva politseijaoskonna patrullkoer Penti (paremal) ja Mustvee kordoni piirilõigus töötanud otsingu- ja päästekoera Gustavi.Foto: PPA Lõuna prefektuur
Loomad
17. detsember 2015, 16:21

GALERII | Teenistuskoerad Penti ja Gustav saadeti pidulikult pensionile (9)

Täna saatis Politsei- ja Piirivalveamet pensionile kaks väärikasse ikka jõudnud teenistuskoera. Jõgeva politseijaoskonna patrullkoer Penti ja Mustvee kordoni piirilõigus töötanud otsingu- ja päästekoer Gustav saavad pärast pikki ja tulemuslikke tööaastaid nautida teenitud puhkust.

Patrullkoer Penti jõudis uue peremehe Arsi Alavere juurde 2009. aasta maikuus ning kuni tänaseni on ta olnud patrullides ustav seltsiline ja suur abimees.

"Sageli kipuvad joobes ja juhtimisõiguseta juhid politsei eest põgenema. Mõnikord tehakse seda autoga, kuid sageli hoopis jooksujalu ja sellisel juhul ei ole Pentile kiiruses võrdset ning rikkuja korrakaitsjate eest ei pääse," kirjeldas Alavere koostööd Pentiga.

Suur abi on Pentist ka siis, kui ta lihtsalt kohal on. "Kaklemiste ja ka korterilärmide puhul pole seni olnud veel ühtegi tegelast, kes oleks tahtnud end vabatahtlikult koera hammaste vahele sättida – keegi ei taha ju koeraga tüli norida ja nii on sellised olukorrad lahenenud kiiresti," sõnas koerajuht.

Gustavi ehk Kusti, nagu koerajuht Üllar Tänna teda hellitavalt kutsub, põhitööks on seni olnud kadunud inimeste otsimine ja päästetöödel osalemine. Kusti ja koerajuhi teed ristusid 12 aastat tagasi ning tänaseks on koer metsast välja toonud mitmeid eksinud lapsi ja vanureid ning kolleegidele ka muude otsingute puhul õige suuna kätte näidanud.

Pensionipõlves ei saa Gustav end aga päris vabalt tunda, sest head eeskuju peab näitama Üllari peres kasvavale teisele teenistuskoerale, kaheaastasele Guugle'ile, kes on läbinud oma esimese atesteerimise ning ajab juba usinalt jälgi.

Jõgeval toimunud pidulikul üritusel meenutasid Penti ja Gustavi teenistuskäiku Jõgeva politseijaoskonna juht Ivar Dubolazov, Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits ning koerajuhid. PPA erivarustuse juhtivametnik Tõnu Tänav andis aga koerajuhtidele ja päevakangelastele üle meened ja kingitused, et tunnustada neid tehtud töö eest.