Tartu Ülikooli keskkonnafüüsik Marko Kaasik. Foto: Margus Ansu/Postimees
Ilm
7. jaanuar 2016, 11:21

Marko Kaasiku ilmaprognoos: pakane annab peagi järele, kevad ja suve algus tulevad soojad (35)

Tartu Ülikooli teadlase Marko Kaasiku koostatud kuue kuu ilmaprognoosi kohaselt annab pakane peagi järele ning oodata on pigem pehmemat talve. Kevad ja suve algus tulevad samuti tavapärasemast pisut soojemad.

Kaasik lähtub oma prognoosis atmosfääri dünaamika mudelist, mis arvestab maailmamere ja atmosfääri koostoimet ja tema ilmaennustus näeb välja järgmine:

Jaanuar

Kuu algupoolel püsib Põhja-Euroopas võimas kõrgrõhuala, mis põhjustab pakast. Hiljem laieneb Põhja-Atlandi madalrõhuala taas Läänemere piirkonda ning tsüklonid toovad meile vahelduva sulailma ja sajud nii lume lörtsi, kui ajuti vihma näol.

Veebruar

Madalrõhkkonnad Atlandilt liiguvad üle Skandinaavia itta, Lõuna-Euroopas püsib kõrgrõhuala. Valitsev läänevool põhjustab meile pehmet ilma ja üle keskmise sademeid. Ida-Eestis, eriti kõrgustikel, on ka lumelootust, Lääne-Eestis ja saartel arvatavasti mitte.

Märts

Atlandi madalrõhkkonnad on kevadtalve kohta ebatavaliselt aktiivsed. Päikeselist ilma ei ole kuigi palju oodata. Sajab tavalisest enam, Ida-Eestis kuu alguse poole peamiselt lund ja lörtsi. Lumikate, mis ei jõua kuigi paksuks kasvada, laguneb esimeste soojemate ilmadega. Kõrgustikel, kuhu tsüklonid jõuavad arvatavalt rohkem lund puistata, püsib see kauem. Märts tuleb normist soojem ja sajusem.

Aprill

Põhja-Skandinaavias kujuneb kõrgrõhuala. Atlandi madalrõhkkonnad liiguvad üle Kesk-Euroopa itta, tuues meile õhku Ida-Euroopa sisealadelt, mis kiiresti soojenevad. Ootame tavalisest veidi soojemat ja sajusemat aprilli.

Mai

Peaaegu kogu mandri-Euroopas on õhurõhk tavalisest veidi kõrgem. Ootame soojapoolset maid, sajab keskmiselt.

Juuni

Õhurõhk Põhja-Euroopas on tavalisest kõrgem. Ootame üsna päikesepaistelist ja sooja juunit, sajab keskmiselt.